Blefaritis is een ooglidontsteking. Een ontsteking aan het ooglid kan acuut ontstaan, maar ook chronisch zijn. Blefaritis kan niet veel kwaad en komt vaak voor. Wel kan het erg vervelend zijn. De oogaandoening komt vaker voor bij mensen met huidaandoeningen of droge ogen. Het wordt veroorzaakt door een bacterie die iedereen op de huid heeft zitten. De ontsteking ontstaat wanneer deze de huid binnendringt waar de wimpers zitten.

Klachten van blefaritis

Een ooglidontsteking kan erg vervelend zijn, maar is gelukkig niet gevaarlijk. Enkele klachten van blefaritis zijn irritaties, pijnlijke ogen, rode ogen, tranende ogen of brandende ogen. Daarnaast is het ook mogelijk dat er schilfertjes en korstjes ontstaan op het ooglid. Ook komt wazig zicht voor.

Blefaritis voorkomen of behandelen

Om blefaritis te voorkomen is het goed om de oogleden regelmatig schoon te maken met warm water. Dit is dan ook de beste manier om de ontsteking te behandelen. Het is de bedoeling om de oogleden meerdere keren per dag schoon te maken. Dit kan je doen met een wattenstaafje. Zorg er altijd voor dat je een schoon wattenstaafje gebruikt met daarop warm water en eventueel een reinigingslotion. Deze kan je dan langs de oogleden halen.

Naast het schoonmaken van de oogleden, is het ook verstandig om de ogen vochtig en schoon te houden met een warm washandje of een oogkompres of oogmasker. Deze maak je warm en vochtig en leg je 10 minuten lang op de oogleden.