Al geruime tijd is het mogelijk om contactlenzen en lenzenvloeistof bij drogisterijketen Kruidvat te kopen. Kruidvat is daarmee één van de grootste offline leveranciers van contactlenzen en lenzenvloeistof buiten de optiekbranche. Toch is het verleden van de verkoop van contactlenzen door Kruidvat niet vlekkeloos. Zo is in 2006 een grootschalige terughaalactie geweest van Kruidvat lenzenvloeistof, doordat deze relatief veel oogontstekingen en -irritaties veroorzaakte. Daarnaast hebben oogartsen gewezen op de gevaren van het kopen van lenzen via de drogist. In onze blog zetten wij de ervaringen van Kruidvat lenzen op een rijtje.

Kruidvat daglenzen

De meningen over de daglenzen van Kruidvat lopen sterk uiteen. Daglenzen zijn zachte lenzen die je elke dag vervangt. De daglenzen van Kruidvat zijn goedkoop en hebben een gemiddelde pasvorm, waardoor ze bij veel mensen goed op het oog liggen en comfortabel aanvoelen. Natuurlijk zijn er ook veel mensen die buiten deze pasvorm vallen. Als de lenzen niet compatibel zijn, zul je de volgende zaken opmerken:

 • Geïrriteerde ogen
 • Jeukende ogen en oogleden
 • Rode ogen
 • Gevoel van droogte
 • Lastig inzetten van lenzen
 • Troebel zicht

Over de kwaliteit van Kruidvat contactlenzen zijn veel meer mensen sceptisch. Zo kwam Kruidvat meerdere malen negatief in het nieuws doordat mensen last kregen van hun ogen en zelfs met onherstelbare schade aan ogen werden gediagnosticeerd bij de oogarts. Aangezien Kruidvat de lenzen goedkoop inkoopt in China en de lenzen voornamelijk op basis van eigen of verouderde patenten produceren, is er geen kwaliteitsgarantie.

Opticiens, optometristen en oogspecialisten

Het belangrijkste verschil tussen het aanschaffen van daglenzen bij de opticien en daglenzen van Kruidvat is de oogcontrole. Daar waar de opticien een (half)jaarlijkse check-up uitvoert om te kijken of je oog gezond is en er geen aankomende problemen of beschadigingen zijn, kan Kruidvat hierin geen advies verschaffen.

Opticiens, optometristen en oogartsen kijken bij het aanpassen van daglenzen naar passing, kwaliteit van de traanfilm, vorm van het oog en lensmateriaal. Daarnaast constateren ze zo vroeg mogelijk problemen met het hoornvlies, zoals ontstekingen en beschadigingen. Als de lenzen niet passen, krijg je daarnaast gratis nieuwe lenzen. De opticien controleert daglenzen op:

 • Vaatingroei
 • Traanfilm
 • Vorm van het oog
 • Gezondheid van het hoornvlies
 • Meebewegen tijdens het knipperen

Bij online aanbieders van contactlenzen worden bekende lensmerken aangeboden voor een lagere prijs. Zo is het mogelijk om bij de opticien een oogcontrole uit te laten voeren, om daarna de lenzen online goedkoper aan te schaffen. De Kruidvat lenzen worden daarentegen niet bij opticiens verkocht.

Conclusie over daglenzen

Hoewel voor veel mensen Kruidvat daglenzen voldoende zijn, is het ontbreken van advies en nieuwe, kwalitatieve technologie in de contactlenzen (bijvoorbeeld Silicone Hydrogel) een serieus nadeel. Waar de kosten van Kruidvat dagelijkse contactlenzen net zo hoog zijn als online en tot 60% goedkoper dan bij opticiens, is het waard om erover na te denken wat de prijs is voor de gezondheid van de ogen. Daarnaast worden daglenzen vaak vergoed door de zorgverzekeraar als ze online of bij een opticien worden gekocht, terwijl dit bij Kruidvat lenzen niet het geval is. Dit is iets wat Kruidvat lenzen juist duurder maakt.

Kruidvat lenzen in het nieuws

In 2006 is Kruidvat veel op een negatieve manier in het nieuws geweest, omdat ze waren overgestapt naar een nieuwe formule lenzenvloeistof die zeer veel problemen opleverde en bij sommige mensen het hoornvlies beschadigde. Alle lenzenvloeistof is toen teruggehaald en teruggestuurd naar de fabriek, waar het werd onderzocht.

In het geval van Kruidvat, werd deze terughaalactie direct onder de aandacht gebracht door meerdere oogartsen, waarbij ze wezen op de gevaren van contactlenzen en lenzenvloeistof die in een niet-optiek winkel wordt verkocht. Het hoofdargument daarbij is dat mensen vaak de verkeerde lenzen kopen. Of hun ogen niet voldoende laten onderzoeken om problemen te kunnen voorkomen.

Ervaringen met Kruidvat lenzen en lenzenvloeistof

Alle contactlenzen van Drogisterij Kruidvat zijn goedgekeurd volgens Europese richtlijnen. Dat betekent dat Kruidvat lenzen als veilig worden beschouwd om te dragen, mits op advies van een oogspecialist. Toch hoeft dit niet te betekenen dat de lenzen ook kwalitatief en prettig in gebruik zijn. Wat voor de één een prettig zittende lens is, kan voor de ander een oncomfortabele lens zijn. Dit verschilt van persoon tot persoon, omdat ieder oog uniek is. De reden dat veel opticiens de iets duurdere A-merk lenzen adviseren, is dat die vaak van andere materialen zijn gemaakt en over het algemeen comfortabeler zitten voor de meeste lensdragers (minder irritatie, minder kans op allergische reactie, minder snel uitgedroogd).

De reacties en ervaringsverhalen op het internet lopen dan ook sterk uiteen. Zo zijn er een hoop mensen positief over hun aanschaf van Kruidvat lenzen:

"Ik gebruik eigenlijk al jaren Kruidvat maandlenzen. Heb verschillende lenzen geprobeerd en van de goedkopere merken zijn die van de Kruidvat echt een van de betere. De lenzen van de Etos b.v. zijn echt onwijs dun, Kruidvat lenzen zijn voor mij precies dik genoeg. Wel mis je uiteraard professionele begeleiding/controle/etc."

Ook zijn er enkele negatieve ervaringen te vinden met Kruidvat contactlenzen:

"Nou had ik er vanaf het begin al een beetje last van, niet heel erg ofzo, maar snel droge ogen die ietsje brandden. Ik dacht eerst dat het een beetje wennen was, maar na 5 dagen besloot ik toch maar om ze niet meer in te doen. Toen ik daarna naar de opticien ging voor mijn meting, bleek dat mijn ogen allemaal droge (beschadigde) plekjes hadden. Hij vroeg of ik last van m'n ogen had gehad, en toen vertelde ik dat ik 5 dagen lenzen van de kruidvat in had gehad, zodat ik mijn lenzen niet te lang in zou hebben, maar dat ik toen telkens wel een branderig gevoel kreeg. Die beschadigingen kwamen hoogst waarschijnlijk door 5 dagen (!!!) Kruidvat lenzen. Hij zei dat ik 10x beter mijn lenzen te lang in kan houden dan deze lenzen in te doen (ook gezien mijn reactie erop) Heb toen zo'n beetje 10 dagen een bril op moeten hebben om m'n ogen weer helemaal te laten herstellen (en toen was het ook weer prima)"

Graag horen wij daarom wat jouw ervaringen zijn met het dragen van Kruidvat contactlenzen. Dan kunnen ook de rest van de contactlensdragers een geïnformeerde keuze maken in de aanschaf van Kruidvat lenzen. Laat daarom hieronder een reactie achter!

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!