Argh! Ken je dat gevoel? Het lijkt of je ogen gezandstraald worden? De tranen rollen inmiddels over je wangen, maar het branderige gevoel in je ogen blijft. Als je lenzen draagt heb je helaas een verhoogde kans om oogirritaties te krijgen. Gelukkig zijn er goede manieren om deze tegen te gaan! Wij hebben voor jou gekeken hoe je oogirritaties kan voorkomen en maken we onderscheid in verschillende soorten oogirritaties.

Voor het gemak beginnen we met 10 tips om oogirritaties te voorkomen. Want ja, voorkomen is beter dan verhelpen, toch? Ook maken we onderscheid in de verschillende soorten oogirritaties, zoals hooikoorts, jeukende en droge ogen.

1. De beste manieren om oogirritaties te voorkomen

1.1 Haal je lenzen 's nachts uit!

Zelfs als je contactlenzen draagt die je dag en nacht mag inhouden.  Je ogen hebben er namelijk enorm baat bij als je ze 's nachts uit doet. Zet je lenzen 's nachts weg in een lensdoosje gevuld met voldoende lenzenvloeistof.  Zo zijn ze weer schoon en klaar voor gebruik en is de kans op oogirritaties kleiner.

1.2 Was altijd je handen!

Dit zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar was altijd, ja echt altijd! je handen voordat je je lenzen indoet om oogirritaties te voorkomen. Ook als je gewoon maar heel even aan je ogen zit, eerst handen wassen!

1.3 Heb altijd lenzenvloeistof bij je!

Als je een keer een lens verliest, kun je met lenzenvloeistof gemakkelijk de lens schoonmaken en hem weer veilig en schoon in je oog doen. Met lenzenvloeistof kun je bovendien vaak ook de lens weer even bevochtigen. (Doe dit niet met peroxide vloeistof!)

1.4 Draag je lenzen zo min mogelijk met water

Microscopisch kleine beestjes leven er in het water die jouw lens kunnen vervuilen. Hoewel het risico klein is, is het beter om wanneer je gaat douchen, badderen of zwemmen, je lenzen te verwijderen. Je kan natuurlijk bij het zwemmen altijd een zwembril opdoen.

1.5 Lees de gebruiksaanwijzing

Gebruik je lenzen zoals de fabrikant voorschrijft om ze te dragen. Wordt er een bijpassende lenzenvloeistof aangedragen, gebruik deze dan. En herbruik nooit je lenzenvloeistof.

1.6 Draag geen oude lenzen

Zet een notitie in je agenda of telefoon en houd op deze manier bij hoelang je de lenzen al in hebt. Draag ze nooit langer dan aangegeven.

1.7 Gebruik geen oude vloeistoffen

Houd de houdbaarheidsdatum van je lenzenvloeistof en eventuele oogdruppels in de gaten en gebruik niet langer dan de uiterste datum. Lenzenvloeistof die al in je lenzendoosje zit en waar je lenzen al hebben ingezeten, mag je ook niet hergebruiken.

1.8 Ga regelmatig naar de opticien

Om de conditie van je oog te controleren, maar ook om te checken of je ogen achteruit/vooruit zijn gegaan qua sterkte en cilinder is het verstandig om regelmatig naar de opticien te gaan.

1.9 Draag geen lenzen wanneer je ziek bent

Als je rode ogen hebt, of ze zijn rood geworden na het indoen van de lenzen, doe ze dan meteen uit, totdat je ogen er weer helemaal gezond uitzien. Als je erachter komt dat je een oogontsteking hebt gehad terwijl je contactlenzen droeg, gooi dan dit paar lenzen weg en vervang met een nieuw paar. Anders kan je jezelf blijven besmetten.

1.10 Draag een zonnebril

Als je buiten bent in de zon, draag dan een zonnebril die goed beschermt tegen OV-straling, Een zonnebril kan je bovendien beschermen tegen stof en zand en andere kleine elementjes. Zo kun je oogirritaties voorkomen.

2. Hooikoorts

Hooikoorts is niet zo zeer een oogirritatie, maar meer een allergische reactie. Maar hoort zeker thuis in het rijtje van oogirritaties.

2.1 Wat is hooikoorts

Hooikoorts is de allergische reactie die veel mensen krijgen als ze in aanraking komen met pollen (stuifmeel) die veelal via de lucht worden verspreid. Alhoewel hooikoorts niets te maken heeft met hooi, komt de naam van de periode waarin de hooikoorts optreedt, namelijk het hooiseizoen. Verschillende planten, bomen en grassen geven daarbij in verschillende perioden hun pollen af aan de lucht.

2.2 Wat als je lenzen en hooikoorts hebt?

Je zou denken dat lenzen pollen zouden tegenhouden, omdat ze als laagje tussen de buitenlucht en het oog fungeren. Helaas gaat dit niet helemaal op en hebben lenzendragers nog meer last van hooikoorts dan mensen zonder lenzen. De belangrijkste oorzaak is dat lenzen zeer poreus zijn (het zijn net kleine sponsjes) om zoveel mogelijk vocht vast te houden en zoveel mogelijk zuurstof door te laten. Pollen die in de lucht zweven zijn zo klein dat ze in deze poriën binnendringen en daar blijven zitten.

Dat betekent dat waar je normaal gesproken met een paar keer knipperen het laagje traanvocht ververst hebt, mensen met lenzen toch contact met pollen blijven houden. Daarnaast gaan pollen vaak zitten op handen en vingers. Bij het indoen, uitdoen of wrijven in de lenzen, verspreiden de pollen zich verder naar het oog en raakt het oog meer geïrriteerd. Daarnaast zitten er door de allergie meer eiwitten in je traanvocht, waardoor je lenzen dichtslaan en iets ruwer worden, waardoor het ook weer meer geïrriteerd raakt.

2.3 Tips voor mensen met contactlenzen en hooikoorts

Wat kun je nu als lenzendrager doen om minder last te hebben van hooikoorts? We hebben een paar handige tips bij elkaar gezet!

Tips voor dragen van lenzen bij hooikoorts
 • Was je handen altijd zeer grondig en droog ze af vóór je iets met je lenzen doet
 • Wrijf nooit in de ogen als ze jeuken
 • Was geregeld linnen- en beddengoed om ook daar de pollen te weren
 • Draag zo min mogelijk make-up om de lenzen minder te vervuilen
 • Er zijn oogdruppels op de markt die oogirritatie verminderen
 • Draag bij droog weer wind en zon een zonnebril, dat vermindert irritatie
 • Lucht het huis alleen 's ochtends of 's avonds in de zomerperiode
 • Was het haar vóór het slapen gaan om pollenverspreiding te voorkomen
 • Zicht met lenzen wordt bij allergie iets waziger. Hou altijd een bril in de buurt!
 • Probeer in de zomerperioden daglenzen uit, je hebt dan iedere dag een schone lens

3. Jeukende ogen

Jeukende ogen. Het is echt heel erg vervelend en je weet dat je niet mag wrijven, maar hoe kom je dan van je jeukende ogen af? Er zijn verschillende oorzaken te vinden voor jeukende ogen. En gelukkig zijn er ook een tal van oplossingen. Zorg dat je je lenzen comfortabel kunt blijven dragen en vindt de oplossing voor je jeukende ogen.

3.1 Oorzaak jeukende ogen

Om te zorgen dat je jeukende ogen overgaan, is het handig om eerst de oorzaak weten. We hebben enkele oorzaken van jeukende ogen voor je op een rijtje gezet:

3.1.1 Hooikoorts en weersveranderingen

We hebben het al aangegeven, maar als je vaak rond dezelfde periode last hebt van geïrriteerde ogen, dan heb je waarschijnlijk last van hooikoorts. Sommige mensen hebben bij weersveranderingen last van branderige, dikke en jeukende oogleden. Dit komt voor als de temperatuur snel omhoog of omlaag schiet. 

3.1.2 Huishoudelijke allergieën

Schimmels, stof, huidschilfers of haren van dieren kunnen zorgen voor geïrriteerde opgezwollen ogen. Een veel voorkomende oorzaak van Jeukende ogen is allergie voor huisstofmijt.

3.1.3 Omgevingsfactoren

Een droge lucht, door bijvoorbeeld de CV of door de airconditioning kan ook zorgen voor jeukende ogen.

3.1.4 Nachtrust

Te lange of te korte nachtrust kan zorgen voor opgezwollen ogen. Hierdoor voelen ze zwaar aan en kan je de neiging hebben om continu in je ogen te wrijven. 

3.1.5 Contactallergie

Als je rode, geïrriteerde of opgezwollen ogen krijgt nadat je make up of andere cosmetica op hebt gedaan, is de kans groot dat je last hebt van contactallergie.

3.1.6 Huidaandoeningen

Huidaandoeningen zoals eczeem kunnen ook zorgen voor jeukende ogen. Deze klachten kunnen het hele jaar door aanwezig zijn.

3.2 Wat kan je doen aan jeukende ogen?

 • Sommige oogziektes, bijvoorbeeld Blefaritis kunnen jeukende ogen veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat wanneer je last hebt van droge ogen, maar geen allergie hebt, je een oogspecialist raadpleegt voor advies.
 • Als je last hebt van schilfertjes en korstjes in je ogen, dan kun je die het beste zo goed mogelijk verwijderen en je ogen goed schoonhouden. Door je ogen goed schoon te maken met bijvoorbeeld een warm washandje, is de kans het kleinst dat je jeukende ogen lang aanhouden. Het is in dit geval niet raadzaam om lenzen te dragen.
 • Bij allergische aandoeningen als hooikoorts of huisstofmijt kan je speciale oogdruppels gebruiken, die voor verlichting zorgen. 
 • Zorg verder voor een goede hygiëne. Was je handig grondig voor je je lenzen indoet. Stofzuig regelmatig en was beddengoed op minimaal 60 graden, om eventuele huisstofmijt te doden.
 • Vermijd roken of rokerigere ruimtes.
 • Bij de apotheek kun je antihistaminica kopen. Dit zijn medicijnen tegen allergieën, raadpleeg hiervoor echter altijd eerst je huisarts.
 • Daglenzen zijn voor mensen met een allergie en jeukende ogen vaak een uitkomst, omdat deze zeer hygiënisch in gebruik zijn en hiermee kans op jeukende ogen afneemt. Daglenzen zijn tegenwoordig helemaal niet duur meer. Voor €20.90 per maand heb je iedere dag een fris comfortabel paar lenzen.

4. Droge ogen

Een ander welbekende oogirritatie is droge ogen. Je bent niet de enige, het is zelfs de meest voorkomende oogklacht. Vooral mensen die contactlenzen dragen hebben last van droge ogen. Hoewel het een veelvoorkomende klacht is, is het met een paar kleine aanpassingen gemakkelijk verholpen. Lees hieronder wat de oorzaken zijn van droge ogen en wat je als lensdrager het beste kunt doen tegen droge ogen.

4.1 Oorzaak droge ogen

Droge ogen kunnen oogirritaties veroorzaken. Ze ontstaan doordat het traanvocht van slechte kwaliteit is, of omdat je te weinig traanvocht aanmaakt. De meest voorkomende oorzaken zijn: 

 • Uitwendige oorzaken: denk hierbij aan airco en/of centrale verwarming.
 • Te weinig of onvolledig knipperen met je oogleden. Dit kan komen door lang ingespannen te kijken (lezen, knutselen, lang computeren).
 • Medicijngebruik: Een aantal medicijnen beïnvloed de droogte van de ogen.
 • Ongevoelig hoornvlies: de traanklier krijgt een minder sterk signaal om traanvocht aan te maken, met droge en geïrriteerde ogen als gevolg.
 • Auto-immuunziekten, in het bijzonder de ziekte van Sjögren zorgt voor droge ogen, maar ook de ziekte van Crohn,
  reuma en colitis ulcerosa.
 • Hormonale veranderingen: hormonen spelen een rol bij de productie van traanvocht. Vrouwen in de overgang kunnen last krijgen van droge ogen.
 • Ouderdom: hoe ouder je wordt, hoe minder traanvocht je produceert.

Toch wordt in veel gevallen geen direct aanwijsbare oorzaak gevonden voor droge of geïrriteerde ogen.

4.2 Geen droge ogen met Omega 3 vetzuren?

Veel contactlenzen en lensvloeistoffen beloven een einde aan droge ogen. Onder andere door gebruik van nieuwe technologieën, samenstellingen en verhoging van zuurstofdoorlaatbaarheid (zoals Silicone Hydrogel). Er zijn echter veel meer factoren die kunnen leiden tot droge ogen en deze ook kunnen voorkomen! Uit recent onderzoek is gebleken dat Omega 3 vetzuren hierin een grote rol spelen. Daarnaast voorkomen Omega 3 vetzuren veel mogelijke oogproblemen.

4.3 Wat zijn Omega 3 vetzuren?

Vetzuren zijn de bouwstenen van gezond vet. Deze belangrijke voedingsstoffen zijn essentieel voor het goed functioneren van cellen, spieren, zenuwen en organen. Daarnaast helpt Omega 3 met het reguleren van bloeddruk, hartslag en bloedviscositeit.

Sommige vetzuren, ook wel essentiële vetzuren genoemd, moeten we in onze voeding hebben, omdat ons lichaam ze zelf niet kan produceren. Daarvan is van Omega 3 onlangs aangetoond dat deze zeer belangrijk is voor gezondheid van ogen.

4.4 Hoe helpt Omega 3?

Uit meerdere studies blijkt dat naast het gezond groeien van ogen (bij kinderen), Omega 3 er ook voor zorgt dat bij volwassenen degeneratie en niet gehydrateerd ogen voorkomen worden. Dit komt, omdat het oog zichzelf veel beter gezond kan houden en oogcellen zichzelf sneller herstellen.

Daarnaast wordt het traanvocht veel efficiënter geproduceerd en blijven tranen door een betere samenstelling veel beter hydrateren. Hierdoor krijg je veel minder snel droge ogen en blijf je goed zien. Voor lenzendragers betekent dit extra draagcomfort.

4.5 Welke andere oogproblemen verhelpt Omega 3?

Het netvlies bestaat uit een hoge concentratie DHA, een stof die van nature in Omega 3 voorkomt. Oogvloeistof wordt ook door DHA en Omega 3 beter geproduceerd en zorgt voor een betere oogdruk en verkleinde kans op glaucoom.

Uit onderzoeken met muizen bleek dat achteruitgang van netvlies en zelfs blindheid kon worden voorkomen door het toedienen van een concentraat Omega 3. Een zekere giftige stof die zich van nature opbouwt in het oog werd namelijk tegengegaan.

4.6 Hoe krijg je voldoende Omega 3 binnen?

Omega 3 kan vooral worden gevonden in vette vis, zoals zalm, makreel, haring, tonijn en sardientjes. Er is aangetoond dat als je minimaal 1x per week zulke vis eet, de kans op oogaandoeningen drastisch vermindert. Gedurende 12 jaar ontwikkelden viseters veel minder klachten met ogen.

Als je geen viseter bent, zijn Omega 3 vetzuren ook in capsules te verkrijgen of in vitaminesupplementen. Probeer gefrituurd eten te vermijden, daar zit erg veel Omega 6 in, dat de werking van Omega 3 weer ongedaan maakt.

Enkele tips om Omega 3 inname te verhogen:

 •  Vervang bakboter door olijfolie
 •  Eet veel vis, fruit en groente
 •  Vermijd margarine en verzadigd vet
 •  Probeer minder rood vlees te eten

4.7 Droge ogen en contactlenzen

 • Je kan verschillende dingen doen als lensdrager om minder last te hebben van droge ogen:
 • Zorg voor een goede luchtvochtigheid. Dit kan door bakken water aan de verwarming te hangen of door middel van een luchtbevochtiger.
 • Rokerige ruimtes vermijden
 • Ook ruimtes met ventilatoren en airco maken je ogen droger, vermijd deze daarom liever zoveel mogelijk.
 • Gebruik speciale oogdruppels tegen droge ogen.
 • Houd je lenzen nooit langer in dan de aanbevolen draagtijd en maak ze daarna goed schoon.
 • Knipper vaker voor meer traanvocht.
 • Ook voeding is van invloed, de inname van meer omega 3 helpt tegen droge ogen. 

4.8 Beste lenzen voor droge ogen

Silicon Hydrogel lenzen zijn een nieuw type zachte lenzen, die veel meer zuurstof doorlaten dan normale contactlenzen. Traanvocht en zuurstof verplaatst zich bij deze lenzen een stuk gemakkelijker onder en door de lens. Hierdoor is de kans op oogirritaties aanzienlijk kleiner en zijn ze zeer geschikt voor mensen met droge ogen. Zowel de Hydrogel lenzen als speciale oogdruppels voor droge ogen zijn verkrijgbaar in onze webshop.

Heb je nog andere tips om je ogen gezond te houden? Deel ze dan met ons!

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!