Alle contactlenzen trekken vuil aan. Lenzen schoonmaken is daarom een essentieel onderdeel bij het dragen van lenzen. Contactlenzen schoonmaken bestaat uit twee stappen: het verwijderen van stoffelijke verontreiniging en desinfectie van micro-organismen. Door dagelijks je lenzen te onderhouden gaan je lenzen langer mee en houd je je ogen gezond! Lees hier meer over hoe je je lenzen moet reinigen.

Waarom is lenzen schoonmaken belangrijk?

Als je goed zicht wilt behouden, moet je je lenzen dagelijks goed schoonmaken. Wanneer je je lenzen niet goed reinigt, vermindert het draagcomfort en verslechtert de optische kwaliteit van je contactlenzen. Met name door de opbouw van aanslag op je contactlenzen, ga je waziger zien door je lenzen. Zo kunnen er ook oogirritaties, allergieën of afweerreacties optreden. Bovendien kun je last krijgen van droge ogen, doordat de aanslag, de bevochtiging door middel van tranen, belemmert. Lenzen schoonmaken zorgt er dus voor dat aanslag of schimmels zich niet ophopen op je lenzen. Op die manier vermijdt je ook de daaruit voortkomende oogproblemen.

Hoe kun je het best je lenzen reinigen?

De manier van lenzen schoonmaken verschilt per type lens en per type lenzenvloeistof. Als je gebruik maakt van zogenaamde NoRub vloeistof, dan is het voldoende om je lenzen een nacht in de vloeistof te bewaren. Op die manier worden je lenzen dan automatisch gereinigd. Als je gebruik maakt van een lenzenvloeistof waarbij je nog wel handmatig je lenzen moet schoonmaken, dan kan je de onderstaande stappen volgen.

Lenzen reinigen met Rub-vloeistof
Stappenplan
 1. Begin met het uitdoen van je lenzen.
 2. Neem wat van de reinigende lenzenvloeistof om je lens te reinigen.
 3. Voorzichtig de gehele contactlens goed inwrijven met je lens reiniger, doe dit een kleine 20 seconden tussen duim en wijsvinger.
 4. Spoel de contactlens vervolgens met spoelmiddel schoon.
 5. Plaats je lens in het lensdoosje dat gevuld is met bewaarvloeistof.

Gebruik van lenzenvloeistof

Er zijn verschillende soorten lenzenvloeistof voor het schoonmaken, bewaren, reinigen en onderhouden van lenzen. Denk aan schoonmaakvloeistof, bewaar en inzetvloeistof en alles-in-een lenzenvloeistof. De ClearVision Multi Purpose Solution is een goede en goedkope alles-in-een lenzenvloeistof. Deze kun je gemakkelijk online bestellen via 123Optic.

Het is belangrijk om te weten dat lenzenvloeistof voor vormstabiele (harde) contactlenzen, niet voor zachte contactlenzen gebruikt mogen. Andersom kan dit ook niet voor zachte lenzen. Let ook op de houdbaarheidsdatum van de lenzenvloeistof.

Harde lenzen schoonmaken

Vormstabiele harde contactlenzen worden vooral door vet en slijm verontreinigd. Om je lenzen weer brandschoon te krijgen, kun je schoonmaakvloeistof voor harde contactlenzen gebruiken. De afzetting op je lens verwijder je door de lens tussen duim en wijsvinger schoon te wrijven. Dit doe je met een beetje schoonmaakvloeistof. Vervolgens kan je de lens afspoelen met water. Je bewaart s'nachts je lenzen in een lenshouder met bewaarvloeistof.

Zachte lenzen schoonmaken

De verontreiniging op zachte lenzen bestaat vooral uit een wittige aanslag die is veroorzaakt door eiwitten uit het traanvocht. Je kan zachte contactlenzen met verschillende producten schoonmaken. Zo zijn hiervoor speciale tabletten. Deze tabletten verwijderen gemakkelijk de eiwitaanslag. Je doet dan één tablet s'nachts bij je bewaarvloeistof. Daar leg je vervolgens dan je lenzen in.

Naast deze eiwitten kunnen lenzen ook vies worden door deeltjes en bacteriën. Deze vervuiling kan verwijderd worden met de meeste alles-in-een lenzenvloeistoffen. Door de lens in de handpalm te leggen en zachtjes schoon te maken met deze vloeistof verdwijnt de aanslag. Nadat je je lenzen hebt schoon gemaakt met de alles-in-een lenzenvloeistof, moet je je contactlenzen ook nog afspoelen vloeistof.

Tevens kan je lenzen reinigen met een peroxide-systeem. Daarbij is het belangrijk om zorgvuldig de gebruiksaanwijzing te lezen, aangezien de werking van peroxide-systemen kan verschillen per merk. Peroxide reinigt de lens zorgvuldig en dient geneutraliseerd te worden. Dit gebeurt vaak door middel van het toevoegen van een andere vloeistof. Peroxide mag niet in het oog komen omdat dit oogproblemen kan veroorzaken.

Praktische tips voor lenzen schoonmaken

Hieronder volgen nog enkele praktische tips voor bij het lenzen schoonmaken:

 • Was altijd eerst je handen voor je begint met je lenzen schoonmaken. Ook wanneer je je lenzen in- en uitdoet is dit belangrijk.
 • Hanteer een vaste volgorde voor het in- en uitdoen van je lenzen. Zo voorkom je verwisseling van je rechter en linker lens.
 • Leg de lens altijd precies in het midden van de lenzenhouder, zodat je hem nooit tussen de deksel en het doosje meedraait.
 • Gebruik altijd de lenzenvloeistof die je opticien je adviseert.
 • Gebruik nooit speeksel voor het schoonmaken van lenzen. Je speeksel bevat veel bacteriën.
 • Reinig de ogen nadat je de lenzen hebt uitgedaan.
 • Was je handen van tevoren met desinfecterende zeep.
 • Vervang je lenshouder ieder half jaar. Maak de lenshouder ook tussentijds schoon met desinfecterend middel.

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!