Door het gehele jaar reizen wij Nederlanders wat af. Of je nu ver gaat reizen of een weekendje Texel of Terschelling doet, wees er zeker van dat je alles hebt wat nodig is om comfortabel te kunnen reizen met contactlenzen. Wij hebben een checklist voor je gemaakt met tips voor reizen met contactlenzen. We hebben de lijst verdeeld in zomer- en wintervakanties.

Inhoudsopgave

1. Voor je op vakantie gaat

Voor de vakantie zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Breng allereerst een bezoek aan een opticien, om je zicht te controleren. De opticien kan een controle uitvoeren. Controleer thuis of je nog voldoende lenzenvloeistof en contactlenzen hebt.

1.1 Koop een reisverpakking

Voordat je op reis gaat kan je natuurlijk een contactlenshouder met lenzenvloeistof vullen, maar een reisverpakking is veel handiger. De flesjes met vloeistof zijn klein genoeg om in een etui of jasje te bewaren en zo heb je het altijd bij de hand. De Biotrue Flight Pack lenzenvloeistof is ideaal voor op vakantie.

1.2 Neem je bril mee

Ook als je normaal gesproken nooit een bril draagt, is het verstandig om je reservebril mee te nemen tijdens het reizen (als je die hebt natuurlijk). Een verandering van omgeving kan ervoor zorgen dat je ogen gevoelig of geïrriteerd raken. Als je dan een bril bij je hebt kan je dit afwisselen met lenzen en kunnen je ogen wat rust krijgen.

1.3 Daglenzen op vakantie

Veel mensen kiezen ervoor om daglenzen mee te nemen op reis. Het grote voordeel van daglenzen op vakantie is het gemak. Zo hoef je geen lenzenvloeistof te gebruiken, geen lenshouder mee te nemen, de lenzen niet te onderhouden en je hebt iedere dag een nieuw en schoon paar. Op vakantie hebben daglenzen nog meer voordelen:

 • De lenzenvloeistof hoeft niet in de (hand)bagage
 • Het klimaat heeft geen invloed op hygiëne, zoals bij maandlenzen
 • Als een lens scheurt of uitdroogt kan je direct nieuwe indoen

1.3.1 Welke daglenzen zijn handig voor op vakantie?

Ons advies is om een opticien in de buurt te bezoeken die een meting verricht en kijkt welke lenzen het beste bij je ogen passen. Wel hebben we enkele aanraders hieronder op een rijtje gezet:

De Clearvision Classic 1 day extra is een extra voordelige daglens van hoge kwaliteit. Zeer eenvoudig te gebruiken en past eenvoudig in je reisbagage.
 De Clearvision bio fresh 1 day heeft ingebouwde UV-bescherming tegen de zon en is daarom ideaal voor die zonvakantie.

2. Lenzen in de zomer

Als je op vakantie gaat naar een warm en zonnig land is het van groot belang om de ogen goed te beschermen. Veel mensen dragen daarvoor een zonnebril of contactlenzen met UV filter. Draag je lenzen, heb je last van je ogen in de zomer of wil je weten wat de optimale bescherming voor je ogen in de zomer is? Dan hebben we hieronder een aantal handige tips op een rijtje gezet.

2.1 Lenzen met UV filter én zonnebril

Tegenwoordig zijn er veel lenzen op de markt met een ingebouwd UVA en UVB filter. Het houdt 95% tot 99% van alle schadelijke zonnestralingen tegen en zorgt ervoor dat je ogen minder snel vermoeid zijn.

Een bekend nadeel van dit filter in contactlenzen is dat het alleen de iris en pupil van je oog beschermt. Het oogwit en de gevoelige huid rondom het oog blijven onbeschermd. Daarom is het aan te raden, ook als je UV lenzen draagt, deze te complementeren met een goede UV blokkerende zonnebril. Ook voorkomt een zonnebril uitdroging van lenzen door de droge wind en stofdeeltjes die in je lenzen komen.

2.2 Zonnebrand smeren? Eerst je contactlenzen indoen

Zonnebrandcrème en -olie beschermt de huid tegen schadelijke UV stralen. De vettige substantie bedekt de huidcellen, waardoor de zon hier niet in kan doordringen en de huid niet kan verbranden. Dit komt door chemicaliën in de zonnebrandcrème die de UV stralen blokkeren. Deze kunnen bij contact met het oog irriterend werken.

Door je lenzen in en uit te doen voor je zonnebrandcrème aanraakt, voorkom je dat zonnebrandcrème op je lenzen of in je ogen terecht komt. Was je handen ook altijd goed op een zonnige dag om zweet en restjes zonnebrandcrème geen kans te geven je lenzen binnen te dringen.

2.3 Bewaar je lenzenvloeistof op een koele, donkere plek

Lenzenvloeistof bevat organisch materiaal dat je lenzen op een natuurlijke manier reinigt. Ondanks conserveringsmiddelen en anti-bacteriële ingrediënten, kan een te hoge temperatuur van de lenzenvloeistof zorgen voor bacteriegroei en verminderde houdbaarheid. Voor de meeste vloeistoffen geldt een grens van 25 graden. Wordt de vloeistof warmer dan 25 graden of staat deze open in een warme ruimte, dan zal deze sneller bederven en minder goed zijn werk doen. Het is daarom aan te raden om lenzenvloeistof, vooral in de zomer, op een koele en liefst donkere plek te bewaren.

2.4 Vermijd zweet uit je contactlenzen

In warm weer probeert het lichaam de temperatuur koel te houden door te zweten. Zweet bevat, naast een hoog zoutgehalte, ook enzymen en afvalstoffen van je lichaam. Wellicht heb je gemerkt dat zweet een beetje prikt in de ogen. Als er zweet in je lenzen komt, zullen de lenzen vervuild raken en het zweet zal na verloop van tijd je ogen kunnen irriteren.

Om te voorkomen dat je last krijgt van zweetdruppels in je ogen zou je twee dingen kunnen doen. Allereerst zal een petje, hoedje of hoofddeksel het grootste gedeelte van het zweet weghouden. De tweede tip is om oogdruppels mee te nemen, zodat je je lenzen kunt bijdruppelen en tussentijds kunt schoonmaken. De oogdruppels lossen veel van de afvalstoffen uit het zweet op en maken de poriën van de lenzen weer schoon.

2.5 Zwemmen in de zee of zwembad met lenzen in

De meningen over het blootstellen van lenzen aan zee- of zwembadwater lopen uiteen. Volgens enkele opticiens kan het geen kwaad om je ogen met lenzen in onder water te openen. Anderen waarschuwen voor chloor en zeezout in je lenzen. Het direct daarna schoonmaken of weggooien van daglenzen zal in de meeste gevallen niet leiden tot irritatie van de ogen.

Om er zeker van te zijn dat je geen last krijgt van je ogen na een duik in de zee of zwembad, raden we je aan om een duikbril of zwembril op te zetten. Hiermee zullen je ogen en lenzen optimaal beschermd zijn. Lees ook ons artikel over zwemmen met contactlenzen.

2.6 Daglenzen als zomers alternatief

Zoals eerder gezegd zijn daglenzen een goed alternatief. Vooral voor in de zomervakanties. Door de warme temperaturen, krijgen bacteriën meer kans om te broeien en zal de lenzenvloeistof iets sneller kunnen bederven. Met als gevolg geïrriteerde ogen. De aangeraden oplossing voor zomerse dagen en op vakantie is het dragen van daglenzen.

Alhoewel je het niet zo snel merkt, werken je ogen hard aan zelfreiniging en scherpstelling. In de zomer zijn je ogen meer aan het reinigen en raken ze door het felle licht en de droge lucht sneller vermoeid. Het voordeel van daglenzen is dat alle viezigheid van de dag 's avonds weer in de prullenbak verdwijnt. Daarnaast zijn de lenzen iedere ochtend hygiënisch schoon.

3. Contactlenzen voor wintersport

Wanneer we richting de besneeuwde bergen gaan om te skiën, snowboarden of langlaufen, hebben onze ogen extra bescherming nodig. Om zonder zorgen te genieten van de mooie omgeving hebben we voor lensdragers en brildragers hieronder een aantal tips op een rijtje gezet.

3.1 UV stralen, lenzen, zonnebril en skibril

Alhoewel je felle zon meer associeert met zon, zee en strand in de zomer, is de winterzon minimaal even sterk. Er zijn drie factoren die ervoor zorgen dat de zon in de bergen gevaarlijker is voor je ogen:

 1. In de hogere lagen van de atmosfeer wordt UV straling van de zon veel minder tegengehouden.
 2. Sneeuw reflecteert zo'n 80% tot 95% van de zonnestraling.
 3. Door deze reflectie komt straling via alle hoeken binnen en niet alleen van boven.

Gelukkig dragen de meeste mensen al een skibril. De meeste skibrillen zijn ontworpen om de meeste UVA en UVB stralen tegen te houden, van alle kanten. Toch heb je je skibril niet altijd op, zoals op een terrasje of tijdens een wandeling. In deze gevallen is het belangrijk om je ogen te beschermen middels een zonnebril of lenzen met ingebouwde UV bescherming.

3.2 Droge lucht; lenzenvloeistof, bevriezing

De Alpenlucht brengt een aantal ongemakken met zich mee, zoals de temperatuur, maar ook de droogte speelt een belangrijke rol. Deze lucht is doorgaans stukken droger dan wat we in Nederland gewend zijn, waardoor ogen en lenzen sneller hun elasticiteit en comfortabele gevoel verliezen. De kou zorgt er daarnaast voor dat lenzenvloeistof en contactlenzen zelfs kunnen bevriezen als je ze in een rugzak of bagage bewaart.

3.3 Daglenzen, reservelenzen en -bril

Veel lenzendragers, maar ook veel brildragers, kiezen ervoor om hun bril of maandlenzen tijdens de vakantie af te wisselen met daglenzen. Op vakantie hebben daglenzen meerdere voordelen. Zo zijn ze hygiënischer, hoef je ze niet te onderhouden en kun je ze snel vervangen als er iets misgaat.

3.4 Tips voor contactlenzen en wintersport

 • Draag op de piste zoveel mogelijk een skibril
 • Een zonnebril laat ook van de zijkanten veel licht door
 • Lenzen (met UV-block) beschermen alleen je pupil, niet je oogwit
 • Neem altijd een klein 'reisflesje' vloeistof mee in je binnenzak
 • Gebruik tijdens wintersport daglenzen en neem een extra voorraadje mee
 • Ook voor daglenzen zijn oogdruppels erg handig
 • Als je een bril draagt, neem een skibril met uitsparing
 • Je hebt meer zicht rondom met contactlenzen dan met een bril

4. Lenzenvloeistof in het vliegtuig

Als lenzendrager heb je natuurlijk lenzenvloeistof nodig voor onderweg of voor op de plaats van bestemming. Afhankelijk van het type lens dat je draagt en de duur van de vlucht kan het nodig zijn om lenzenvloeistof mee te nemen in je handbagage. De regels met betrekking tot het meenemen van vloeistoffen in het vliegtuig zijn de laatste jaren een aantal keer veranderd en voor velen niet helemaal duidelijk. Wat mag je nu meenemen en op welke manier moet de vloeistof worden gesorteerd?

4.1 Lenzenvloeistof mee in het vliegtuig

De huidige regels zijn kort te formuleren: je kunt je lenzenvloeistof meenemen in het vliegtuig, als er een verpakking verkrijgbaar is van 100 ml of minder. Bij veel voordeelpakketten zit vaak een kleiner flesje lenzenvloeistof dat geschikt is om te nemen in je handbagage. Zoals eerder genoemd zijn er tegenwoordig speciale flightkits te koop. Een andere optie is om je lenzenvloeistof over te gieten in een klein flesje.

4.2 Vloeistoffen en handbagage

Voor alle passagiers die vertrekken of overstappen op een luchthaven binnen de Europese Unie geldt dat ze vloeistoffen en gels kunnen meenemen in hun handbagage als ze voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • De verpakking waarin de vloeistof of gel zit is niet groter dan 100 ml
 • Alle verpakte vloeistoffen en/of gels moeten in een doorzichtig hersluitbaar zakje
 • Per persoon mag je in totaal maximaal 1 liter vloeistof meenemen
 • Per persoon mag je maximaal 1 hersluitbaar zakje met vloeistoffen meenemen

4.3 Aankopen op de luchthaven

Producten die je koopt op een Europese luchthaven mogen mee in je handbagage. Vloeistoffen en gels die aan boord of op de luchthaven worden verkocht, worden verpakt in een verzegelde tas. Bij een overstap mag deze tas pas op plaats van bestemming geopend worden. De vloeistoffen die je op het vliegveld of aan boord koopt, vallen buiten de eerder genoemde maximale toegestane 100 ml per verpakking grens.

4.4 Droge ogen tijdens het vliegen

De lucht in een vliegtuig is een mix van vers aangezogen buitenlucht en gerecyclede lucht uit de cabine. Door de airco en lage luchtvochtigheid kun je tijdens de vlucht last krijgen van droge, vermoeide of geïrriteerde ogen. Het is daarom handig om verzachtende oogdruppels mee te nemen in je handbagage. Regelmatig druppelen zorgt ervoor dat je ogen goed vochtig blijven en voorkomt irritatie.

Nu kan je met een gerust hart op vakantie!

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!