Om de elasticiteit, het vochtgehalte en de kwaliteit van een lens te behouden, moeten contactlenzen dagelijks gereinigd en verzorgd worden. Alleen voor daglenzen geldt dit niet. Die kun je gewoon aan het eind van de dag weggooien. Alle andere soorten lenzen vereisen meer aandacht. Het dagelijks reinigen, desinfecteren en spoelen van lenzen zorgt voor optimaal hygiënische en gehydrateerde lenzen. Zo kun je ze de volgende dag gewoon weer veilig gebruiken. Ontdek in deze blog alles wat je moet weten over lenzenvloeistof; welke lenzenvloeistof geschikt is, hoe je een vloeistof correct gebruikt en welke oplossingen er allemaal zijn.

Waarom is contactlens hygiëne zo belangrijk?

Bij het kiezen van contactlenzen zijn de gezondheid van je ogen en het draagcomfort van de lenzen de belangrijkste aandachtspunten. Om de kwaliteit van je lens te behouden, moet je contactlenzen elke avond goed reinigen. Je gebruikt hiervoor lenzenvloeistof. Met deze vloeistof reinig, desinfecteer en spoel je je lenzen en daarnaast bewaar je je lenzen er s'nachts in. Er zijn veel verschillende soorten lenzenvloeistof, van combi systemen tot aan zoutoplossingen en alles-in-één vloeistoffen. Welke voor jou goed is, is afhankelijk van jouw ogen en het soort contactlenzen dat je draagt.

Een lenzenvloeistof zorgt ervoor dat eiwitten en ander vuil zich niet aan de lens hechten. Ook kun je je lenzen s'nachts bewaren in een lenzenvloeistof of bewaaroplossing. Gedurende de nacht zorgt de vloeistof er voor dat de lenzen goed gehydrateerd worden en dat het vochtreservoir weer wordt aangevuld. Hierdoor houd je je lenzen vorm stabiel, helder en hygiënisch.

Een goede lenzenvloeistof bevat deze ingrediënten

Zoals eerder benoemd zijn er veel verschillende soorten lenzenvloeistof. Je kunt ook niet zo maar een lenzenvloeistof kiezen, want niet iedere vloeistof is geschikt voor iedere soort lens. Enerzijds is er een onderscheid te maken tussen zachte en harde lenzen, anderzijds zijn de ingrediënten van een vloeistof van groot belang.

Wat betreft de ingrediënten gaat het vooral om de schimmel- en bacterie dodende stoffen. Daarnaast moet een lenzenvloeistof ook eiwit- en vet oplosmiddelen bevatten. De basis van een vloeistof is echter meestal een combinatie van water en een smeermiddel met een vochtinbrengend effect. Andere mogelijke ingrediënten van een lenzenvloeistof zijn:

  • Hyaluronzuur
  • Oppervlakte-actieve stoffen
  • Fosforzuur
  • Citraat

Overzicht van verschillende soorten lenzenvloeistof

Elke lens en elk lensmateriaal heeft speciale eigenschappen waarmee rekening moet worden gehouden. Daarnaast moet er ook gelet worden op de gevoeligheid en verdraagzaamheid van je ogen. Hier een overzicht van een aantal veel gebruikte lenzenvloeistoffen:

Peroxide lenzenvloeistof

Lenzenvloeistof op basis van waterperoxide wordt goed verdragen door de meeste lensdragers. Vooral mensen met allergieën hebben baat bij dit type lenzenvloeistof. Dit komt door het reinigende en neutraliserende effect van de vloeistof. Bij het gebruik van een peroxide lenzenvloeistof moet je meestal wel meerdere stappen verrichten. Zo heb je vaak naast de peroxide oplossing ook een oppervlaktereiniger nodig. Een oppervlaktereiniger verwijdert onder andere eiwitaanslag van het lensoppervlak. Of je een oppervlaktereiniger nodig hebt, is afhankelijk van het type lens dat je draagt. De reiniger wordt meestal wel bij harde lenzen gebruikt, omdat op dit type lens vaker afzettingen worden gevormd.

Na het gebruik van een oppervlaktereiniger wordt de waterstofperoxide vloeistof in één of 2 stappen aangebracht. Tijdens deze twee stappen reinig en neutraliseer je je lenzen. In stap 1 reinig je je lenzen met de waterstofperoxide vloeistof en in stap 2 neutraliseer je je lenzen met een neutralisatie tablet. Het neutraliseren van je lenzen is van belang om oogirritaties te voorkomen. Peroxide oplossingen worden meestal gebruikt voor zachte lenzen, maar kunnen in sommige gevallen ook gebruikt worden voor harde lenzen.

Oppervlaktereiniger, zoutoplossing en bewaarvloeistof

In sommige gevallen gebruik je voor het schoonmaken van je lenzen verschillende producten achter elkaar. Zo kun je bijvoorbeeld eerst je lenzen reinigen met een oppervlaktereiniger, vervolgens kun je een zoutoplossing gebruiken om de lenzen mee af te spoelen. Lensdragers met allergieën moeten er wel op letten dat ze een zoutoplossing zonder conserveermiddelen gebruiken.

Als laatste gebruik je een bewaarvloeistof. Deze vloeistof doe je in je lenshouder waar je vervolgens gedurende de nacht je lenzen in bewaart. s' Ochtends, voordat je je lenzen weer in doet, spoel je je contactlenzen nog een keer af met de zoutoplossing. Deze manier van schoonmaken kan vrijwel voor alle soorten lenzen gebruikt worden. Echter kost het je wel wat meer tijd.

Alles-in-één lenzenvloeistof

In de afgelopen jaren is de alles-in-één oplossing naar voren gekomen als hét verzorgingsmiddel bij uitstek. Dit type lenzenvloeistof combineert alle functies van andere lenzenvloeistoffen in één oplossing. Dit bespaart je veel tijd en daarnaast krijgen je lenzen toch alle verzorging die ze nodig hebben. De alles-in-één lenzenvloeistof is zeer eenvoudig en veilig te hanteren. De vloeistof reinigt, desinfecteert en bevochtigt je lenzen in maar één stap. Daarnaast kun je de vloeistof ook nog als bewaarvloeistof gebruiken.

De alles-in-één lenzenvloeistof is geschikt voor alle soorten contactlenzen, dus ook voor silicone hydrogel lenzen. De vloeistof is ook zeer geschikt voor mensen met droge of gevoelige ogen.

Lenzenvloeistof in detail

Om je een idee te geven in het bijna eindeloze aanbod van lenzenvloeistof, gaan we hieronder kort in op een aantal goede lenzenvloeistoffen; één peroxide oplossing en vier alles-in-één vloeistoffen.

AOSept Plus - geschikt voor alle lenzen

AOSept Plus is een peroxide lenzenvloeistof die gebruikt kan worden voor alle soorten contactlenzen. Het bijzondere aan deze vloeistof is dat je minder stappen hoeft te verrichten in vergelijking tot andere peroxide vloeistoffen. De vloeistof reinigt je lenzen en je kunt er ook je lenzen mee afspoelen en in bewaren. Je krijgt er ook een speciale lenshouder bij waarin je je lenzen s' nachts kunt bewaren. Wel moet je je lenzen s' ochtends nog wel even afspoelen met een zoutoplossing. AOSept Plus is geschikt voor zachte en harde contactlenzen.

Optifree Express en Complete Multi-Purpose

Optifree Express is een gecombineerde oplossing die gebruikt kan worden voor alle zachte lenzen, inclusief silicone hydrogel lenzen. In slechts één stap reinigt, desinfecteert en spoelt de vloeistof je contactlenzen. Optifree Express is ook beschikbaar in een handige reis formaat. Zo kun je gemakkelijk je lenzenvloeistof overal mee naar toe nemen!

Complete Multi-Purpose lenzenvloeistof van AMO is ook een gecombineerde oplossing. Dankzij het ingrediënt Poloxamer zijn je zachte lenzen snel weer helder en schoon. Voor de reiniging plaats je de lens in de palm van je hand. Je doet wat druppels van de Complete Multi-Purpose op de lens en wrijft met je wijsvinger de lens zachtjes schoon. Zo zullen eiwitaanslag en andere bacteriën verwijderd worden. Vervolgens spoel je je lenzen af met de vloeistof en bewaar je ze gedurende de nacht ook in de vloeistof.

ReNu MultiPlus Solution zonder conserveermiddelen

ReNu MultiPlus Solution is vrij van conserveermiddelen en daarom zeer geschikt voor lensdragers met gevoelige ogen. Dankzij het ingrediënt Hydranaat wordt eiwitaanslag voorkomen en ben je verzekerd van helder zicht. Nog een bijkomend voordeel is dat je je lenzen maar 4 uur in de vloeistof hoeft te laten staan s'nachts voor een zeer schoon resultaat. Ideaal voor vroege vogels en nachtbrakers.

Biotrue combinatie oplossing

De Biotrue lenzenvloeistof van Bausch + Lomb is gebaseerd op de fysiologie van het menselijk oog. Hierdoor wordt Biotrue Multi-Purpose zeer goed verdragen en biedt de vloeistof een grondige reiniging van je lenzen.

Met deze lenzenvloeistof zijn je lenzen in maar één stap gereinigd, gedesinfecteerd en kun je je lenzen er ook nog in bewaren. Dankzij de hyaluron zijn je gevoelige ogen beschermd.

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!