Contactlenzen bestaan al heel lang en zijn de ideale oplossing voor mensen die niet scherp zien en liever geen bril dragen. Je hebt tegenwoordig keuze uit veel verschillende soorten contactlenzen; zachte lenzen, harde lenzen daglenzen, nachtlenzen, lenzen die corrigeren bij verziendheid of bijziendheid, kleurlenzen en nog veel meer. Afhankelijk van het soort contactlens, is het materiaal waarvan de lens gemaakt is en het productieproces ook verschillend. Nu is de vraag dus: hoe worden contactlenzen gemaakt? Wij vertellen je hier meer over de verschillende soorten contactlenzen en hoe deze gemaakt worden!

Soorten contactlenzen

Je hebt tegenwoordig keuze uit ontzettend veel verschillende soorten contactlenzen. Over het algemeen kun je lenzen onderverdelen in 3 groepen: harde lenzen en zachte lenzen. Als je alleen lenzen nodig hebt voor correctie van je oogsterkte heb je keuze uit harde of zachte lenzen, voor bijziendheid of verziendheid (lenzen met een + of -).

Vervolgens, wanneer je een iets ‘specialere’ afwijking in je ogen hebt, heb je ook nog keuze uit torische lenzen of multifocale lenzen.

Verder bestaan er ook nog lenzen die speciaal gemaakt zijn voor mensen die snel last hebben van droge ogen, dit zijn de Silicone Hydrogel contactlenzen en vallen onder de categorie ‘zachte lenzen’. Kleurlenzen vallen ook onder de categorie ‘zachte lenzen’, en zijn vaak met en zonder sterkte verkrijgbaar. Als laatste heb je ook nog keuze uit: daglenzen, nachtlenzen, weeklenzen en maandlenzen.

Hieronder een geordend overzicht met informatie van alle genoemde soorten contactlenzen.

Soort lens Specifieke eigenschappen
Daglenzen Iedere dag een nieuwe contactlens. Super hygiënisch en geen gedoe met lenzenvloeistof of lenzendoosjes.
Weeklenzen Deze lenzen vervang je 1 of 2 wekelijks. Je kunt er vaak voor kiezen dit type contactlens 14 dagen achtereen, gedurende de dag, te gebruiken of 1 week lang dag en nacht in te houden.
Maandlenzen Maandlenzen vervang je na 30 dagen. Het is erg belangrijk dat je deze lenzen dagelijks schoonmaakt met een bijpassende lenzenvloeistof.
Harde lenzen Harde lenzen vervang je maar één keer per jaar. Ze worden speciaal voor je op maat gemaakt.
Torische lenzen Je kunt, naast je + of - oogsterkte, ook een cilindrische afwijking hebben. Om dit te corrigeren gebruik je torische lenzen.
Multifocale lenzen Multifocale lenzen gebruik je wanneer je van dichtbij én veraf niet scherp ziet. Deze afwijking wordt ook wel presbyopie genoemd of ouderdomsverziendheid.
Silicone Hydrogel lenzen Silicone Hydrogel lenzen zijn zachte lenzen gemaakt van een nieuw en comfortabeler materiaal.Dit type lens laat veel meer zuurstof door dan de standaard lens en is daarom zeer geschikt voor mensen die snel last hebben van droge ogen.
Kleurlenzen Kleurlenzen kunnen je oogkleur accentueren of zelfs compleet veranderen. Je kunt kleurlenzen op sterkte, maar ook zonder sterkte bestellen.
Lenzenvloeistof Alle contactlenzen, behalve daglenzen, dienen dagelijks te worden schoongemaakt met een bijpassende lenzenvloeistof.

Hoe worden de contactlenzen gemaakt?

Dan nu de grote vraag: hoe worden contactlenzen gemaakt? De gebruikte methode is voor een deel afhankelijk van het materiaal. Voor de verschillende soorten contactlenzen heeft men drie verschillende fabricagemogelijkheden.

  1. Het draaien van lenzen (lathe cutting). Deze methode kan gebruikt voor het maken van harde als zachte lenzen. Bij deze methode beginnen ze met het uitsnijden en polijsten van de ronding aan de binnenkant. Vervolgens doen ze dit ook aan de buitenkant en tenslotte wordt de rand afgewerkt.
  2. Het persen tussen glazen mallen (moulding). Deze methode wordt doorgaans gebruikt voor het maken van wegwerplenzen. Dit zijn zachte lenzen. De kunststof wordt tussen mallen gegoten. Vervolgens perst de bovenste mal de contactlens in de gewenste vorm.
  3. Met een centrifuge (spincast). Deze methode wordt meer gebruikt voor het maken van harde lenzen.De kunststof wordt in een draaiende mal gedruppeld. Deze spat vervolgens open door de rotatie van de mal en wordt zo in gewenste vorm gebracht. Daarna wordt de lens gepolymeriseerd, waardoor het zijn vorm behoudt.

Over het algemeen zijn er wel 14 stappen nodig voor het maken van contactlenzen. Dit klinkt als een lang proces, maar al deze stappen worden in zo'n 15 minuten uitgevoerd.

In het filmpje hieronder zie je hoe contactlenzen worden gemaakt (Bron: Discovery's How It's Made).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=62tha1Kxa2c[/youtube]

Wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van een bril?

Contactlenzen hebben een aantal voordelen en een aantal nadelen ten opzichte van een bril. Hieronder zetten we ze even op een rijtje.

Voordelen van contactlenzen Nadelen van contactlenzen
  • Draaggemak, lenzen beslaan niet
  • Lenzen zijn onzichtbaar
  • Een zonnebril dragen zonder sterkte is mogelijk
  • Ideaal voor als je sport
  • Moeilijker te hanteren
  • Je ogen moeten wel geschikt zijn voor het dragen van contactlenzen
  • Halfjaarlijkse controle verplicht
  • Contactlenzen zijn meer hygiëne-gevoelig

Veel gebruikte begrippen

Bij contactlenzen hoort een eigen taaltje. Omdat de begrippen niet altijd voor zich spreken, leggen wij hieronder een aantal van deze begrippen uit.

Astigmatisme Astigmatisme komt door een bepaalde kromming in het hoornvlies. Het hoornvlies is dan ovaal in plaats van rond, waardoor het zicht verandert en geen zuiver beeld meer geeft. Torische lenzen corrigeren dit.
Bijziendheid Niet goed kunnen zien in de verte, omdat het oog de lichtstralen te veel afbuigt. Het scherpe beeld valt daardoor vóór het netvlies, in plaats van er precies op. Ook bekend als 'min-sterkte'.
Enzym Eiwitachtige stof die een reactie teweegbrengt op je oog. Eiwitaanslag is erg vervelend. Lenzenvloeistof of neutralisatietabletten verwijderen de aanslag gemakkelijk. De Oxysept 1 Step tabletten werken heel goed, zijn goedkoop en daarnaast gemakkelijk te bestellen via 123Optic.
Iris Het gekleurde deel van je oog. Met kleurlenzen kun je de kleur veranderen. Wil je dit proberen? De goedkope kleurlenzen van Freshlook zijn dan ideaal! Het zijn daglenzen en verkrijgbaar in 4 verschillende kleuren.
Monovisie Wanneer je ogen een verschillende sterkte of afwijking hebben. Bij 123Optic kun je per oog contactlenzen bestellen.
Presbyopie Ook bekend als ouderdomsverziendheid. Dit kan ontstaan vanaf je 40ste levensjaar. Je kunt dan minder goed zien van dichtbij, je kunt bijvoorbeeld moeite hebben met lezen.
Pupil Een opening in de iris die het licht regelt. Als er weinig licht is, wordt de pupil groter om meer licht op te vangen. Wanneer er veel licht is, wordt de pupil kleiner.
Silicone Hydrogel Silicone Hydrogel is een nieuw materiaal waarvan contactlenzen worden gemaakt. Het materiaal laat veel meer zuurstof door naar je ogen en is daardoor ook comfortabeler.
Torische lenzen Wanneer je een cilindrische afwijking hebt, of astigmatisme hebt, gebruik je torische lenzen.
Verziendheid Wanneer je verziend bent, kun je dingen en mensen van dichtbij niet scherp zien.

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!