Webwinkels zijn steeds populairder geworden de afgelopen jaren. Ook voor het online bestellen van contactlenzen en lenzenvloeistof geldt dit. Nog steeds vinden veel consumenten de prijzen die zij bij een 'offline'-opticien betalen te hoog. Daardoor komt men snel terecht bij de lagere prijzen op internet. Daarnaast wil een lensdrager profiteren van het gemak van het online lenzen bestellen. Ze worden namelijk bij je deur afgeleverd en kunt online betalen. Maar hoe bestel je nu precies lenzen online? Waar begin je en waar moet je op letten bij het online lenzen bestellen? Wij vertellen het je in onze blog.

Is het verantwoord om online lenzen te bestellen?

Ja, het is verantwoord om lenzen online te bestellen! Wel is het belangrijk om altijd advies in te winnen bij een oogspecialist, opticien, optometrist of oogarts. Zorg ervoor dat je alleen lenzen draagt, en dus online bestelt, die een gediplomeerd opticien of optometrist specifiek aan jou adviseert. Alle ogen verschillen en daarbij passen andere contactlenzen. Goed zicht en gezonde ogen zijn daarbij erg belangrijk. Daarnaast is het verstandig om ieder half jaar jouw ogen en de passing van de contactlenzen te laten controleren door een deskundige. Als de oogspecialist dan concludeert dat je geen problemen hebt met de lenzen, kun je de vervangende lenzen gerust via internet bestellen. Deze zijn dan goedkoper te verkrijgen. Bij eventuele irritaties of andere problemen dien je altijd contact op te nemen met een specialist.

Traditionele opticiens en online opticiens

Als online aanbieder van contactlenzen kunnen wij niet zonder de expertise van opticiens, optometristen en oogartsen. Alhoewel er veel mogelijk is met internet, is er toch altijd een expert nodig. Deze kan met apparatuur de ogen controleren en advies geven. Ook kan een opticien zien wat voor soort lenzen en sterkte je nodig hebt. Het kan zijn dat je een andere oogafwijking hebt, zoals astigmatisme, welke gecorrigeerd kan worden door torische lenzen. Het is belangrijk om goed te weten waarvoor jouw ogen een correctie nodig hebben. Alleen zo is het mogelijk om weer scherp zicht en gezonde ogen te krijgen.

Als je van tevoren aangeeft dat je de lenzen online wilt kopen, zal de opticien een klein bedrag voor de controle in rekening brengen. Voor een eerste controle is dit vaak € 50,- en voor een vervolgcontrole tussen de €10,- en € 25,-. Wel is dit nodig zodat je de voorschrift/het recept meekrijgt. Je neemt dan de dienst van de oogcontrole bij de opticien af zonder de lenzen daar te kopen.

Door de nieuwe insteek waarbij de oogcontrole wordt gescheiden van de verkoop van de contactlens, wordt de markt verder geprofessionaliseerd. Dit, doordat er de mogelijkheid is tot specialisatie. In veel landen is het heel normaal dat de oogspecialist alleen een oogcontrole doet, waarna je online lenzen kan bestellen. Vaak worden deze lenzen dan online besteld, omdat deze contactlenzen goedkoper zijn.

Hoeveel bespaar ik online op de contactlenzen van mijn opticien?

Het verschilt per opticien en per alternatief hoeveel je uiteindelijk bespaard met het online bestellen van je huismerk contactlenzen. Vooral voor de wat geavanceerdere lenzen zoals torische en multifocale lenzen kan de besparing snel oplopen tot wel honderden euro's per jaar. Maak dan wel altijd een eerlijke prijsvergelijking en houd rekening met:

  1. De prijs voor het regelmatig controleren van je ogen. Onderzoek wijst uit dat dit ongeveer 25 euro per controle kost.
  2. De verzendkosten die sommige online aanbieders rekenen.
  3. De prijs van de benodigde lenzenvloeistof voor jouw contactlenzen.
  4. Vergelijk met de prijs van de opticien offline.

Op deze manier weet je of je echt goedkoper uit bent om je opticien contactlenzen online te bestellen en garandeer je dat je dezelfde vertrouwde kwaliteitsproducten krijgt zoals die van de opticien!

Wat zijn huismerk contactlenzen?

Huismerk contactlenzen zijn in de meeste gevallen lenzen van grote fabrikanten, zoals Bausch & Lomb, Johnson & Johnson, Alcon en CooperVision, maar dan in een verpakking met de huisstijl van de opticien. In sommige gevallen, zoals Hans Anders, wordt het huismerk zelf geproduceerd.

Bekende huismerken zijn iWear van Pearle, Easyvision van Specsavers, EyeWish Groeneveld huismerk en Hans Anders huismerk lenzen. Vaak zijn de huismerken stukken voordeliger dan hetzelfde product van de fabrikant.

Waarom gebruiken opticiens huismerk contactlenzen?

De hoofdreden om huismerken te gebruiken is dat fabrikanten hun producten niet te goedkoop willen aanbieden en dan is een huismerk een goede manier om toch zoveel mogelijk producten te verkopen. Daarnaast kun je als opticien steeds andere lenzen erin doen en kosten besparen.

Voor de opticien is een andere hoofdreden het behouden van de klant. Als je eenmaal iWear draagt, kun je het alleen bij Pearle kopen en ga je niet zo snel prijzen vergelijken of overstappen op een andere contactlens.

HEMA lenzen en Kruidvat lenzen

Niet alleen opticiens brengen contactlenzen op de markt onder hun eigen merknaam, ook winkels als de HEMA en Kruidvat hebben huismerk lenzen. Vooral de Kruidvat lenzen zijn erg negatief in het nieuws geweest. We hebben daarom zelf ook de ervaringen met Kruidvat lenzen voor je op een rij gezet. Ook kun je alles lezen over de gekleurde lenzen van HEMA. Ook wij bieden voor een voordelige prijs jouw favoriete merklenzen en huismerklenzen aan.

Huismerk contactlenzen van je opticien goedkoper online bestellen

Zoals eerder gezegd, opticiens hebben meestal niet zelf een fabriek waar ze contactlenzen produceren, maar kopen deze in bij grote producenten. Voorbeelden van producenten waar jouw huismerk contactlenzen vandaan kunnen komen zijn Alcon, CooperVision Bausch & Lomb of Johnson & Johnson.

Private label, of 'huismerk', betekent dat het merk of logo van de opticien op de verpakking van de lenzen verwerkt, om deze zo een eigen uiterlijk te geven. Dit is handig om je eigen product te beschermen op een zeer competitieve markt, omdat het zo lijkt alsof je een product verkoopt dat alleen bij jouw winkel te koop is. Klanten zullen dus voor dit specifieke product bij jou terugkomen, omdat ze denken dat het nergens anders te verkrijgen is.

Een ander voordeel is dat het moeilijk is om een prijsvergelijking te doen. Je bent namelijk de enige die het product onder deze prijs verkoopt. Hierdoor is iedere prijs 'de juiste', omdat een concurrent het toch niet goedkoper kan aanbieden onder dezelfde naam.

Met ons overzicht huismerkenis het heel gemakkelijk te zien welke private label lenzen er onder een andere naam worden verkocht. Daardoor kun je veel goedkoper huismerk contactlenzen online bestellen. De lenzen op de lijst zijn namelijk precies hetzelfde als de huismerk contactlenzen alleen dan in een andere verpakking.

Ze komen zelfs uit dezelfde fabriek, maar zijn dan onder de naam van de fabriek of het merk uitgebracht. Hoe het kan dat deze lenzen nog goedkoper zijn dan de huismerk contactlenzen van de opticien? Dat komt omdat online winkels geen kosten kwijt zijn aan dure winkelpanden, apparatuur en personeel. Zo is het voor ons heel makkelijk om te besparen op die kosten en berekenen we die besparing graag door naar jou! Zo heb je kwaliteit lenzen voor een veel lagere prijs.

Waar moet ik letten bij het online bestellen van huismerk contactlenzen?

Wees er altijd zeker van dat je de juiste 'vervanging' van je contactlenzen bestelt. Het is namelijk sterk af te raden om zomaar van contactlenzen te wisselen. Kijk daarom goed welk huismerk contactlens overeenkomt met welke fabrikant en het type lens van de betreffende fabrikant. Pas dan kan je veilig en zeker goedkoper lenzen online bestellen. Zo ontdek je wat de echte productnaam is van jouw huismerk contactlenzen:

  1. Zoek de juiste lenzen op in ons overzicht. Op onze merkenpagina hebben we precies staan welke huismerk lenzenvloeistoffen en lenzen van Het Huis, Eye Wish, Specsavers en Pearle overeenkomen met welke merken.
  2. Controleer de verpakking van je huidige lenzen. Soms is het nog veel gemakkelijker en kan je de officiële naam van je lenzen gewoon terugvinden op de verpakking van je huismerk lenzen.
  3. Vraag je opticien naar de naam van de fabrikant van je contactlenzen, omdat je graag meer wilt weten over welk product je precies draagt. Ook kun je naar de officiële producthandleiding vragen. Zo kun je heel gemakkelijk opzoeken welk alternatief er voor je huismerk lenzen is.

Welke huismerk contactlenzen zijn er?

We hebben ons netwerk in de optiekbranche aangeroepen en een zeer complete lijst gemaakt van huismerken en overeenkomende contactlenzen. Check onze huismerk alternatievenlijst en ontdek dat je deze ook gemakkelijk, snel en goedkoop online kunt bestellen! Online lenzen bestellen, hoe te beginnen?

Als je overweegt om online lenzen te bestellen, dien je een aantal stappen te doorlopen. Hieronder is een stappenplan voor het starten met lenzen via internet. We vatten kort samen welke belangrijke stappen je dient te doorlopen voor het online bestellen van contactlenzen.

1. Bezoek een opticien of optometrist

De eerste stap is altijd het bezoeken van een oogspecialist, zoals een opticien, oogarts of optometrist. Daar laat je een oogcontrole uitvoeren, zodat de ogen zorgvuldig zijn onderzocht. Op die manier kan de oogspecialist bepalen welke soort lenzen het meest geschikt zijn voor jouw ogen. Daarnaast kan deze opmeten welke sterkte je nodig hebt en aan welke andere specificaties de lenzen moeten voldoen.

Zoals al eerder aangegeven, is het verstandig om van tevoren aan te geven dat je alleen voor een oogcontrole komt en advies wilt over de lenzen die je nodig hebt. Wanneer je namelijk aangeeft dat je geen lenzen bij de opticien wilt bestellen, zijn er kosten verbonden aan de oogcontrole. Dit kost eenmalig rond de 30 tot 50 euro. Als je al een bril of lenzen draagt, hoef je natuurlijk niet opnieuw de eerste oogcontrole te laten doen. Wel dien je elk half jaar een vervolg-oogcontrole te laten doen, zodat je er op tijd bij bent wanneer er problemen voordoen. De halfjaarlijkse oogcontrole kost meestal rond de 20 euro. Wanneer je weet welke lenzen je nodig hebt, kun je verder naar de volgende stap.

2. Probeer de lenzen uit

Nadat de opticien of optometrist je advies heeft gegeven, is het vaak mogelijk om een set proeflenzen bij hen uit te proberen. Wij adviseren om dit te doen, zodat je kunt wennen aan de contactlenzen en je er snel achterkomt of de lenzen bij je passen. Nadat je deze lenzen hebt uitgeprobeerd kijkt de oogspecialist of de lenzen een goede keuze waren. Jij kunt dan ook aangeven wat je van de lenzen vond, waarna het mogelijk is om nog andere soorten contactlenzen uit te proberen.

3. Vraag om jouw lensgegevens

Wanneer je de ideale lenzen gevonden hebt, is het belangrijk om de gegevens van de lenzen te krijgen van de oogspecialist. Dit is niet alleen handig om online jouw lenzen te bestellen, maar ook zodat jij weet wat voor lenzen je nodig hebt. De oogspecialist moet volgens de wet deze gegevens verschaffen na de eerste vervolgcontrole. De gegevens die je nodig hebt zijn het soort lenzen (bijvoorbeeld daglenzen), de productnaam, sterkte en eventueel aanvullende gegevens zoals radius en diameter.

4. Beslis waar je de lenzen aanschaft (bijv. online)

Na de oogcontrole en de proeftijd, kun je beslissen waar je de lenzen gaat bestellen. Een opticien zal je een aanbod doen voor een prijs wanneer je bij hen de lenzen koopt. Wij adviseren om deze prijs te vergelijken met andere aanbieders, zowel online en offline. Wij garanderen dat 123Optic gemiddeld 40% goedkoper is dan het aanbod van de opticien. Vaak kiest de opticien voor een 'private label'. Daardoor is het lastig om de producten bij een andere aanbieder te bestellen. Gelukkig kun je in onze lijst met private labels vinden onder welke productnaam dezelfde originele lenzen bij ons bekend staan.

5. Online lenzen bestellen bij 123Optic

Nadat je hebt gekozen waar je de lenzen gaat bestellen is het tijd om het product aan te schaffen. Met de gegevens van de oogspecialist kun je makkelijk de lenzen vinden en via internet bestellen. Bestel je bij ons, zoek dan naar de juiste producten in onze webshop en bestel ze direct online. Let goed op dat je de gegevens van het oogrecept goed invoert. Daarnaast zijn er zorgverzekeraars die de contactlenzen mogelijk vergoeden. Dit kun je nagaan bij jouw verzekeraar.

6. Halfjaarlijkse controle

Na de bestelling komen de lenzen snel binnen. Het is belangrijk om de ogen elk half jaar opnieuw te laten controleren door de oogspecialist. Wij raden aan om dit echt te doen, zodat de ogen gezond blijven. Tijdens deze controle kijkt de opticien naar eventuele problemen en of de huidige sterkte nog zorgt voor scherp zicht. Ook voor ons is het nodig dat jij jouw ogen laat controleren, omdat wij anders onze lenzen niet goedkoop aan jou kunnen leveren.

Heb jij alle stappen doorlopen en lenzen bij ons besteld? Laat een review bij het product achter, zodat ook andere lensdragers weten wat jij van de contactlens vindt!

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!