Presbyopie wordt ook wel ouderdomsverziendheid genoemd. Het is namelijk het gevolg van veranderingen in de lens van het oog bij het ouder worden en dit verslechtert het zicht. Varifocale lenzen, ook wel multifocale lenzen genoemd, kunnen dit corrigeren. We leggen je uit wat varifocaal betekent en hoe dit precies werkt.

Presbyopie: slecht zicht dichtbij

Varifocale contactlenzen zijn bedoeld voor mensen ouder dan 40 jaar. Rond die leeftijd begint presbyopie namelijk op te treden. Een mogelijke reden van het optreden van presbyopie is doordat de elasticiteit van de ooglens minder wordt door kalkaanslag. Het wordt hierdoor moeilijker om objecten van dichtbij scherp te zien. Varifocale lenzen kunnen dan goed helpen dit zicht te corrigeren, waardoor je op alle afstanden weer goed zicht hebt.

Een andere benaming is een accommodatiestoornis. Het betekent dat de afstand waarop je dichtbij kan zien verplaatst en dus steeds verder is. Zo kunnen kinderen van 10 jaar nog scherp zien op 7,5 cm afstand, terwijl bij 40-plussers dit vaak verder dan 25 cm is.

Wanneer je rond de 40 jaar bent en ineens moeite hebt met lezen of het scherp zien van andere objecten dichtbij, is het belangrijk om erachter te komen of je last hebt van presbyopie. Het kan ook zo zijn dat het zicht niet duidelijk verslechtert, maar dat je wel last hebt van hoofdpijn of vermoeide ogen. Presbyopie kan gelukkig goed gecorrigeerd worden met varifocale lenzen. Ze zijn zeer geschikt voor mensen die zowel presbyopie en een ander gezichtsprobleem hebben, zoals bijziendheid of verziendheid.

Verschil multifocaal en varifocaal

Multifocaal en varifocaal betekent precies hetzelfde. Het is een andere benaming voor dezelfde lenzen. Meestal worden varifocale lenzen aangegeven als multifocale lenzen. Ook de fabrikanten noemen hun lenzen vaak multifocaal. Het is dus handig dat als je op zoek bent naar varifocale lenzen, je zoekt naar "multifocale lenzen".

Wat betekent varifocaal en wat is bifocaal?

Bij varifocale contactlenzen bestaan er verschillende zichtzones zodat mensen met presbyopie zowel dichtbij als veraf weer scherp kunnen zien. Ook in alle afstanden daartussenin is het zicht dan scherp. Je kunt varifocale lenzen zijn daarom goed gebruiken als alternatief voor een varifocale bril. Toch is varifocaal iets anders dan bifocaal.

Bij een bifocale lens zijn er twee verschillende zichtzones die vaak een duidelijke grens hebben. Je hebt dan dus een een wisselend systeem. Of je kijkt in de zichtzone voor dichtbij of in de andere zichtzone. In het geval van varifocale contactlenzen zijn er meestal meerdere zichtzones, bijvoorbeeld één voor het dichtbij, één voor het midden en één voor ver. Je wisselt hierbij niet, maar hebt vloeiende overgangen. Varifocale lenzen kunnen meerdere gezichtsproblemen tegelijkertijd corrigeren. Zo bestaan er multifocale torische lenzen die zowel presbyopie en astigmatisme tegelijkertijd corrigeren.

Wat betekent additie bij varifocale lenzen?

Als je online een geschikte varifocale lens wilt kopen, moet je weten welke dioptrie en basiscurve je nodig hebt. Het dioptriegetal houdt de sterkte van jouw zichtcorrectie in, terwijl de basiscurve de kromming van de lens aangeeft. Het kiezen van de juiste waarde zorgt ervoor dat je de juiste correctie hebt en de lenzen comfortabel kunt dragen.

Soms moet je bij het kopen van contactlenzen op een andere belangrijke waarde letten. Bij varifocale lenzen moet je namelijk de additie weten.

De additie is een positieve dioptrie-waarde die wordt toegevoegd aan het bestaande gezichtsprobleem (bijziendheid of verziendheid). Dit wordt gedaan om de ouderdomsverziendheid te corrigeren. Het bepalen van de juiste waarden moet worden uitgevoerd door een opticien of contactlensspecialist. Daarna kan je de lenzen met juiste waarden online bestellen.

Goede designs voor een goed zicht dichtbij

Vanwege de verschillende zichtzones kunnen mensen met presbyopie objecten op elke afstand duidelijk zien. Het is met de lenzen ook mogelijk om probleemloos te overschakelen naar deze verschillende afstanden, zonder dat dit stoort. Om dit te bereiken ontwikkelen lensfabrikanten verschillende designs en technologieën. Het is een enorme uitdaging om goede varifocale lenzen te ontwikkelen, maar er zijn veel fabrikanten die er een goede oplossing voor hebben.

Brillen en lenzen vergelijken

Er is één groot verschil tussen het dragen van een varifocale bril en varifocale contactlenzen. Wanneer je een varifocale bril draagt moet je namelijk de positie van je hoofd veranderen voor het juiste zicht. Als je een scherp zicht dichtbij wilt, moet je je hoofd een beetje laten zakken. Bij een scherp zicht veraf doe je je hoofd wat omhoog. Dit kan erg vervelend zijn.

Bij een moderne varifocale contactlens is dat niet meer nodig. Met deze lenzen heb je namelijk gelijktijdig zicht. Dit betekent dat de zones voor dichtbij en veraf zich gelijktijdig voor het oog bevinden. De hersenen zoeken naar de zone die nodig is voor scherp zicht. Je hoeft dus niet de houding van je hoofd te veranderen, waardoor de lenzen comfortabeler zijn.

Meestal bieden varifocale lenzen zeer snel een scherp zicht op alle afstanden, zelfs wanneer deze voor het eerst wordt gedragen. Soms is het voor nieuwe lensdragers wel even wennen voordat het scherpe zicht optimaal werkt. Geef het dus wat tijd.

Welke varifocale lenzen zijn het beste?

Veel lensfabrikanten ontwikkelen varifocale lenzen. Daarbij heeft elke lensfabrikant ook hun eigen technologieën. Zo heeft lensfabrikant Alcon de Precision Profile Design voor de Air Optix Aqua Multifocal. Ook Bausch + Lomb heeft een technologie ontwikkeld voor de PureVision Multifocal lenzen, net als CooperVision voor Biofinity Multifocal.

Bij het kiezen van varifocale lenzen is het belangrijk dat de lenzen bij jouw ogen passen. Het is dan ook moeilijk om de beste varifocale lenzen te bepalen, omdat het zeer persoonlijk is. Wel is het verstandig om te zoeken naar merken die veilig zijn voor de ogen. Voorbeelden zijn ClearVision, Air Optix en Acuvue. Alle contactlenzen die je bij ons kunt bestellen zijn van welbekende merken en veilig in gebruik.

Naast een technologie voor goed zicht bij presbyopie, hebben veel lenzen ook andere technologieën voor comfort. Zo voorkomen ze uitdroging, bieden ze een goede zuurstofdoorlaatbaarheid of maken ze het makkelijker om de lenzen in het oog te plaatsen. Deze extra technologieën bij varifocale lenzen kunnen ook bepalen of een contactlens goed bij jouw ogen past. Denk dus na over welke specificaties jij belangrijk vindt voor jouw ogen.

Varifocale daglenzen, weeklenzen of maandlenzen

Er zijn vele mogelijkheden voor varifocale lenzen. Zo zijn ze verkrijgbaar als daglenzen, maar ook als week- en maandlenzen. Het is belangrijk dat je de lenzen niet langer gebruikt dan de aanbevolen draagtijd. Dit kan namelijk ernstige irritaties veroorzaken. Daglenzen worden dagelijks vervangen en hoef je dus niet schoon te maken. Bij week- en maandlenzen zit dit een beetje anders. Je moet dagelijks na het dragen de contactlenzen reinigen met lenzenvloeistof. Zo hou je ze vrij van afzettingen en vuil. Hierdoor blijft het comfort de gehele draagtijd hoog, ook voor mensen met presbyopie.

Wat kosten varifocale lenzen?

De prijzen van varifocale lenzen verschillen per merk, draagtijd en kwaliteit. Zo kan je de lenzen al dragen voor €12,50 per maand, maar zijn er ook lenzen die €40 per maand kosten. De prijs is dus erg afhankelijk van jouw wensen en behoeften. Het kopen van contactlenzen is wel voordeliger online dan bij de opticien. Je kunt dus al veel besparen door online je varifocale contactlenzen aan te schaffen.

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!