Vanaf ons 40ste levensjaar kan ons zicht wat achteruit gaan. We noemen dat verschijnsel ook wel presbyopie of ouderdomsverziendheid. Presbyopie is niet een echte oogziekte, maar meer een lichamelijke verandering dat hoort bij het ouder worden. Je kunt op zo'n moment kiezen voor bifocale lenzen of multifocale lenzen. Je leest hier alle verschillen en overeenkomsten!

Presbyopie is geen ziekte

We lezen een krant meestal op zo'n 35 centimeter van ons vandaan. De lens en oogspieren zijn beiden betrokken bij het scherp stellen van dichtbij. Met het ouder worden verhardt de lens echter, waardoor de oogspieren de lens niet genoeg kunnen buigen. Dit maakt het onmogelijk om je te kunnen focussen op iets dat heel dichtbij is. Kortom, het 'scherpe' deel van het gezichtsveld verplaatst zich steeds verder naar achteren.

In feite is presbyopie geen oogziekte, omdat het bij iedereen kan ontstaan. Daarom moet ook onderscheid worden gemaakt tussen presbyopie gebaseerd op een brekingsfout van het oog en presbyopie gebaseerd op de verharding van de lens. Dit laatste hoort gewoon bij het verouderingsproces.

Symptomen

Een van de belangrijkste symptomen is moeite hebben met concentreren op iets dichtbij. Mensen met presbyopie houden daardoor voorwerpen, zoals een boek of de krant, vaak op een afstand. Door afstand te creëren krijg je dan weer scherp beeld. Op een gegeven moment wordt de arm echter letterlijk te kort. Als dit gebeurt, wordt het tijd om na te denken over bifocale lenzen of multifocale lenzen. Naast verminderd zicht kun je ook last krijgen van hoofdpijn en vermoeidheid.

Bifocale lenzen - middel tegen presbyopie

Bifocale lenzen zijn contactlenzen die presbyopie verhelpen door middel van het gebruik van verschillende sterkte zones in de lens. Multifocale lenzen doen precies hetzelfde eigenlijk. Naast het scherpstellen van het zicht dichtbij, wordt het zicht van veraf ook hersteld.

Wat doen bifocale lenzen precies?

Het bovenste gedeelte van bifocale lenzen is verantwoordelijk voor het zicht van veraf, terwijl het onderste gedeelte verantwoordelijk is voor het zicht van dichtbij. In tegenstelling tot multifocale lenzen, zijn beide gebieden echter strikt van elkaar gescheiden. Dragers van bifocale lenzen dienen zich aan te passen aan een aantal bijzondere kenmerken. De contactlens kan bijvoorbeeld alleen het nabije zicht weergeven als de oogbol eerst naar beneden wordt bewogen. Bifocale contactlenzen worden met name aanbevolen aan mensen met een kort en lang gezichtsvermogen en/of presbyopie.

Verschil tussen bifocale en multifocale lenzen

Bifocale lenzen hebben een gedefinieerde, strikte overgang tussen de twee zones. De gebruiker schakelt heen en weer, afhankelijk van het gewenste zicht. Bij multifocale lenzen, ook wel varifocale lenzen genoemd, gaat de overgang tussen de verschillende zones op een meer vloeiende manier. Hierdoor ervaren de dragers geen beeldsprongen tussen de verschillende zones, wat het een pluspunt geeft in vergelijking tot de bifocale lenzen.

Vergelijking tussen multifocale lenzen

Wij hebben een aantal multifocale lenzen met elkaar vergeleken. Hieronder zie je onze resultaten.

Dailies AquaComfort Plus Multifocal

Dailies AquaComfort Plus Multifocal contactlenzen van Alcon zijn lenzen met een geconcentreerd design. De Precision Profile technologie zorgt voor verschillende optische zones in de lens. Zicht van dichtbij wordt verkregen via het midden van de lens, terwijl zicht van veraf wordt verkregen via de randen van de lens. Dankzij de natuurlijke aanpassing van het oog, raak je hier snel aan gewend.

De Dailies AquaComfort Plus Multifocal lenzen combineren een hoog watergehalte met een hoge natuurlijke tolerantie. Dit wordt enerzijds bereikt door het middel HPMC en anderzijds door de verwerking van andere hydraterende lensmaterialen. Deze materialen samen voorkomen dat de lens uitdroogt.

Proclear Multifocal: maandlenzen voor multifocaal zicht

Maandlenzen zijn een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan daglenzen. Dankzij de Proclear Multifocal lenzen van CooperVision hebben nu ook mensen met presbyopie de mogelijkheid om voor maandlenzen te kiezen. Een speciale eigenschap van de Proclear Multifocal lenzen is de biocompatibiliteit.

Bij de ontwikkeling van deze lenzen is alleen gebruik gemaakt van materialen die vergelijkbaar zijn met natuurlijk traanvocht. Dit zorgt voor een bijzonder hoog tolerantie niveau en een natuurlijke bescherming tegen aanslag. Bovendien biedt de Balanced Progressive Technology meerdere zichtzones en hoog draagcomfort.

SofLens Multifocal van Bausch + Lomb

Bausch + Lomb is een succesvolle, Amerikaanse contactlens fabrikant. Naast bifocale lenzen biedt Bausch + Lomb nu ook multifocale lenzen aan, zoals de SofLens Multifocal lenzen. Deze maandlenzen zijn ontworpen aan de hand van een speciale technologie, genaamd Natra-Sight. Deze technologie zorgt ervoor dat je helder zicht hebt op iedere afstand. Verder bevat de lens ook het Polymacon B-materiaal wat zorgt voor een natuurlijke weerstand tegen eiwitaanslag. Als laatst beschikt de lens ook nog over een speciaal gepatenteerd randdesign, wat zorgt voor optimaal draagcomfort.

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!