Wil je weten wat er gebeurt met je ogen als je ouder wordt en hoe het zit met het dragen van contactlenzen of een bril? Je bent dan op de juiste pagina aangekomen! We willen allemaal oud worden, maar ons niet oud voelen. Ons zicht wordt helaas naarmate we ouder worden minder en onze ogen gaan achteruit. Jammer genoeg kunnen wij dit niet tegen houden, maar gelukkig zijn er tal opties om alsnog haarscherp te zien naarmate de jaren verstrijken.

Wanneer we ouder worden, krijgen we vroeg of laat last van presbyopie. Rond de leeftijd van 40 heeft bijna iedereen een correctie nodig om nog goed te kunnen zien. Dit kan door middel van contactlenzen, een bril of met een operatie. In deze blog bespreken we de 2 minst ingrijpende opties: bril vs. contactlenzen. Wat zijn precies de voordelen en nadelen van beiden? En hoe ga je om met het verlies van scherp zicht naarmate je ouder wordt?

In deze blog vind je het volgende:

Wat zijn Multifocale lenzen?

multifocale contactlenzen

Multifocale lenzen zijn in 2 varianten verkrijgbaar. De centre-distance contactlenzen: deze hebben in het midden een stukje lens voor veraf en aan de randen een leesgedeelte. Deze gebieden hebben een geleidelijke overloop waardoor je altijd scherp ziet.

Daarnaast heb je ook centre-neur lenzen: deze lenzen zijn precies het tegenovergestelde van de centre-distance lenzen. Het leesgedeelte is in het midden voor het pupil en de randen hebben een sterkte voor veraf en aan de rand een leesgedeelte. De overloop van deze gebieden gaat geleidelijk, waardoor je altijd scherp zicht hebt. Je kijk tegelijkertijd door beide lenzen en je hersenen filteren automatisch het scherpste gedeelte eruit waardoor je altijd scherp ziet.

Multifocale lenzen kunnen bijna door iedereen gedragen worden, alleen zal je vast moet wennen aan het scherpstellen voor ver en dichtbij. Dit kan heel goed gebeuren wanneer je een cilinder en/of slechte ogen hebt.

Presbyopie

Hoe ouder we worden, hoe meer gebreken er zijn. In onze ogen, direct onder de iris, zit een kristallens. Die helpt licht in onze ogen te breken, of af te buigen, en door te laten naar het netvlies. Naarmate we ouder worden, verliest de kristallens zijn elasticiteit. De lens van het normale oog kan zich niet meer voldoende bol maken, waardoor we niet meer goed kunnen scherpstellen van dichtbij. Deze afwijking heet presbyopie, oftewel ouderdomsverziendheid. DDe ooglens wordt steeds stugger en minder flexibel. Mensen die zonder een leesbril niet kunnen lezen hebben hier last van.

Via je hoornvlies en pupil komen er lichtstralen terecht bij de lens in je oog. Als je scherpt wilt zien moeten de lichtstralen precies op je netvlies vallen, maar bij mensen met presbyopie gebeurt dit niet.

Multifocale contactlenzen vs. Multifocale bril

Voor mensen met presbyopie zijn er speciale multifocale brillen en/of multifocale contactlenzen. Je kunt ze zelf met elkaar combineren. Misschien draag je al lenzen of een bril, maar het kan ook je eerste ervaring zijn met een bril en/of contactlenzen.
Het is verstandig om van te voren goed onderzoek te doen over de verschillen tussen multifocale contactlenzen en multifocale brillen. Het is namelijk niet nodig om veel geld uit te geven aan een goede keuze. Wij hebben daarom alle voor- en nadelen van een multifocale bril en multifocale lenzen voor je op een rijtje gezet.

Voordelen multifocale lenzen

Het is belangrijk om eerst een afspraak met je opticien te maken voordat je begint met multifocale lenzen, omdat de sterkte van je bril niet hetzelfde is als de sterkte die je nodig hebt voor multifocale lenzen.

Waarom veel mensen kiezen voor contactlenzen:

 • Aanschaf van lenzen zijn relatief goedkoop.
 • Je bent sneller gewend aan lenzen dan een multifocale bril.
 • Onzichtbaar voor anderen en niet mode gevoelig.
 • Lenzen zitten niet in de weg bij dagelijkse activiteiten en/of sporten.
 • Je hebt geen aparte zonnebril nodig.
 • Kijkgemak: welke kant je ook op kijkt, je hebt altijd scherp zicht zonder dat een montuur in de weg zit.
 • Lenzen kunnen in tegenstelling tot een bril niet beslaan.

Voordelen van een multifocale bril

 • Een bril kan een statement zijn.

Nadelen van een multifocale contactlenzen  & multifocale bril

 • Het schoonmaken van contactlenzen/bril

Je ziet meteen dat de lijst van voordelen van multifocale lenzen veel langer is dan die van een bril. Dat zegt toch genoeg?! Veel 40+ers zijn tegenwoordig heel actief, waardoor een bril in de weg zit. Hierdoor wordt er vaak gekozen voor multifocale contactlenzen. Vanuit de voor- en nadelen komt duidelijk naar voren dat de nadelen van Ook is het duidelijk te zien dat zowel multifocale contactlenzen als een multifocale bril hetzelfde nadeel hebben; het schoonmaken.

Lenzen schoonmaken & onderhouden

Helaas trekken contactlenzen vuil aan en daarom is het belangrijk om de lenzen schoon te houden. Het schoonmaken van je contactlenzen bestaat uit 2 delen: het verwijderen van stoffelijke verontreiniging en desinfectie van micro-organische verontreiniging. Als je je contactlenzen dagelijks schoonmaakt gaan ze langer mee en blijven je ogen langer gezond.
De manier van het schoonmaken van je lenzen verschilt per lens en het soort lenzenvloeistof, dus let goed op! Lees hier meer over het schoonmaken en onderhouden van je lenzen.

Tips om oogirritaties te voorkomen

Hier hebben we nog een paar tips om oogirritaties te voorkomen, want je hebt natuurlijk geen zin in die branderige ogen en/of tranen.

 • Haal je lenzen 's avond uit

Haal je lenzen uit je ogen, zelf de dag-en-nacht lenzen. Je ogen willen ook rust krijgen zonder lenzen. Dus doe je lenzen in een lensdoosje met voldoende vloeistof en de volgende dag zijn je contactlenzen weer helemaal schoon en fresh.

 • Altijd je handen wassen

Het is altijd belangrijk om je handen te wassen, omdat je nooit weet wat voor bacteriën er zijn. Was dus altijd eerst je handen voordat je je lenzen in gaat doet of aan je ogen gaat zitten.

Heb jij je keuze al kunnen maken?‍‍‍

Het kiezen tussen contactlenzen en een bril is niet makkelijk. Beide hebben ze voor- en nadelen waar je rekening mee moet houden. Maar je kunt natuurlijk ook altijd contactlenzen en een bril combineren! Makkelijke keus hè? Het afwisselen tussen lenzen en een bril kan juist erg leuk zijn, zodat je de voordelen van beide hebt!

Wil je nog meer weten over dit onderwerp of heb je een vraag? Reageer dan hieronder!

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!