Steeds meer fabrikanten brengen een no rub lenzenvloeistof op de markt. Deze vloeistof maakt het, door de samenstelling, overbodig om de lenzen schoon te wrijven. Uit een recent onderzoek door de Brien Holden Vision Institute blijkt echter dat het aantal bacteriën significant groter is wanneer je no rub vloeistof gebruikt en de lenzen niet worden ingewreven en gespoeld. In deze blog bespreken wij de resultaten en geven tips voor het hygiënisch in- en uitdoen van je lenzen.

Onderzoeksresultaten no rub vloeistof

Om erachter te komen of een no rub vloeistof net zo goed werkt als een lenzenvloeistof waarbij je moet wrijven is er een onderzoek gedaan door Brien Holden Vision Institute. In dit onderzoek is er gekeken naar verschillende populaire lenzenvloeistoffen, zowel de rub als de no rub vloeistof. Men heeft het aantal bacteriën, schimmels en mate van 'frisheid' van de lenzen onderzocht in verschillende situaties: niet wrijven/niet spoelen, alleen spoelen & wrijven en spoelen. De resultaten bleken toch verrassend:

Methode van schoonmaken Resultaat
Direct uit het oog in het lenzendoosje Zeer ineffectief, zeer veel bacteriën, schimmels en micro-organismen
Goed spoelen in constante stroom Effectiever, grootste gedeelte micro-organismen en schimmels gedood, bacteriën resistent
Lens spoelen en wrijven met vloeistof Zeer effectief, bijna alle schimmels, bacteriën en Acanthamoebe micro-organismen gedood

Uit het onderzoek blijkt dus dat wanneer je een no rub vloeistof gebruikt zonder echt te wrijven, de vloeistof veel bacteriën, schimmels en micro-organismen op de lenzen achterlaat. Het is dus geen goede manier om de lenzen volledig schoon te houden. Pas wanneer er echt gewreven werd, werden ook alle de meeste bacteriën van de lenzen verwijderd. De beste lenzenvloeistof is dan dus ook de vloeistof waarbij je de lens schoon moet wrijven. Zo behaal je het beste resultaat.

Ook is er gekeken naar het gebruik van de lenzenvloeistof bij verschillende soorten lenzen. Daaruit blijkt dat vooral silicone hydrogel lenzen gevoelig zijn voor vuiligheid en ontstekingen. Dit komt doordat het zeer absorberende lenzen zijn. Wanneer je silicone hydrogel contactlenzen draagt wordt dan ook zeer sterk aangeraden om niet alleen de vloeistof te gebruiken, maar altijd te wrijven. Dit is de beste manier om de lenzen volledig schoon te krijgen.

Goed spoelen en wrijven

Om ervoor te zorgen dat de lenzen hygiënisch blijven, is het belangrijk dat je jouw lenzen op een correcte manier in- en uitdoet. Om er zeker van te zijn dat je dit op een goede manier doet is het in een filmpje uitgelegd. Het filmpje vind je hieronder en deze legt precies uit hoe de beste manier is om je lenzen uit te doen.

Wat is de beste lenzenvloeistof?

Wil je zelf ook schone lenzen, waar geen micro-organisme, schimmel of bacterie op te vinden is? Zorg dan dat je ze goed schoon maakt met de juiste lenzenvloeistof. Uit het onderzoekt is gebleken dat de beste lenzenvloeistof, een lenzenvloeistof is waarbij je moet wrijven. Je kan dan bijvoorbeeld kiezen voor een alles-in-één lenzenvloeistof. Wanneer je wilt wisselen van lenzenvloeistof raden wij het je aan om dit met opticien te overleggen. Een lenzenvloeistof moet namelijk goed bij jouw lenzen en ogen passen en de opticien kan jou helpen met deze keuze.

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!