Contactlenzen hebben verzorging nodig wanneer het geen daglenzen zijn. Oftewel, weeklenzen, maandlenzen en harde lenzen. De combinatie van contactlenzen en lenzenvloeistof zorgen samen voor comfort en goed zicht. Maar welke vloeistof is de juiste? In onze lenzenvloeistoftest hebben we daarom vijf verschillende producten voor je vergeleken.

Voordat we met onze vergelijking van lenzenvloeistof beginnen, willen we eerst duidelijk maken waarom contactlenzen überhaupt moeten worden verzorgd. De reden hiervoor is relatief eenvoudig: in tegenstelling tot een bril komen ze in direct contact met ogen. Ogen zijn erg gevoelig. Vieze lenzen zijn niet alleen onaangenaam, maar zijn in het ergste geval ook schadelijk voor de gezondheid. Het is dus belangrijk om je lenzen schoon te maken.

Waarom lenzenvloeistof gebruiken?

De fijnste stofdeeltjes kunnen bij slijtage op de contactlens terechtkomen. Er ontstaat dan een vuillaag die het zicht beïnvloedt. Hier kunnen kiemen zich in ontwikkelen die ontstekingen veroorzaken. Ook kunnen er natuurlijke eiwitafzettingen op de lens voorkomen. Deze eiwitafzettingen veroorzaken soms allergieën en oogziekten. Schone lenzen zijn dus erg belangrijk. Dit kan gerealiseerd worden met onderhoudsproducten voor contactlenzen. Er bestaan reinigingsmiddelen en ontsmettingsmiddelen. Theoretisch gezien zijn er twee producten nodig voor een goede verzorging van de lens.

Gelukkig is het tegenwoordig makkelijker om lenzen schoon te maken. Zo is er een alles-in-één lenzenvloeistof ontwikkeld. De vijf producten die wij in deze test hebben onderzocht, AOSept Plus, OptiFree Express, Biotrue, Solocare Aqua en ClearVision Multi Purpose, vallen hieronder. Het is bij je lenzenverzorging belangrijk om hygiënisch, zorgvuldig en netjes te zijn. Zo is het verstandig om je handen grondig te wassen voordat je de contactlenzen aanraakt.

Welke lenzenvloeistof voor welke contactlenzen?

AOSept Plus - geschikt voor zachte en harde lenzenaosept plus

Bij het kiezen van een lenzenvloeistof is het erg belangrijk om te kijken voor welk type contactlens het is geschikt. De meeste vloeistoffen uit de test zijn ontworpen voor zachte lenzen en silicone hydrogel lenzen. AOSept Plus is, naast zachte lenzen, ook te gebruiken voor harde lenzen (vormstabiele lenzen). Deze lenzenvloeistof werkt met een peroxidesysteem. De reiniging gebeurt dus op basis van waterstofperoxide, waardoor de lenzenvloeistof conserveermiddelvrij is. Daardoor is de desinfectievloeistof ideaal voor mensen met allergieën en gevoelige ogen door verhoogde eiwitafzettingen.

Het middel blijft bij verschillende temperaturen stabiel. Zo kun je deze vloeistof ook gebruiken in landen met een warm klimaat. De pH-waarde van 6,6 komt overeen met die van de natuurlijke traanvocht. Daardoor voelt de vloeistof comfortabel aan op het oog.

Biotrue - gebaseerd op de biologie van het oogbiotrue

De Biotrue lenzenvloeistof van de fabrikant Bausch & Lomb heeft een voorbeeld genomen aan het oog. Zo is de pH-waarde 7,5. Dit is iets hoger dan AOSept Plus, maar komt nog steeds in de buurt van het natuurlijke traanvocht. Biotrue bevat hyaluronaat. Dit is een bevochtigingsmiddel dat ook in het oog voorkomt. Volgens de fabrikant blijft dit middel tot wel 20 uur op de contactlenzen zitten, wat zorgt voor een langdurig en hoog draagcomfort.

"Het omsluit elke lens met zoiets als een zacht, hydraterend kussen."

Het zachte, hydraterende kussen zorgt voor extra comfort. Ook helpt de lenzenvloeistof om bepaalde eiwitten uit het traanvocht te behouden. Deze eiwitten hebben een anti-bacterieel effect en ondersteunt de natuurlijke vuilbestrijding van het oog.

ClearVision Multi Purpose Solution - goede bevochtiging clearvision multi purpose solution

De ClearVision Multi Purpose lenzenvloeistof uit onze test volgt een vergelijkbare aanpak. Het bevat namelijk hyaluron. Een grote hoeveelheid water kan zich makkelijk aan deze stof hechten. Daardoor zorgt deze lenzenvloeistof voor een bijna perfecte bevochtiging van het oog. Het ondersteunt ook de natuurlijke regeneratie van het hoornvlies en voorkomt allergische reacties. Deze lenzenvloeistof is geschikt voor alle soorten zachte lenzen.

OptiFree Express - eenvoudige, vrijwel onfeilbare applicatie optifree express

Alles-in-één lenzenvloeistoffen zijn makkelijk in gebruik. Binnen één stap zijn de lenzen namelijk schoon. OptiFree Express werkt daarentegen nog sneller. Het werkt namelijk effectief, zelfs zonder dat je de contactlens hoeft schoon te wrijven. Zo kan één reinigingsstap worden bespaard. Dankzij een bepaald ingrediënt worden bacteriën, schimmels en micro-organismen gedood.

Solocare Aqua - testwinnaar op tijdSolocare Aqua

De snelheidswinnaar in onze vergelijking is de Solocare Aqua lenzenvloeistof. Met een minimale reinigingstijd van slechts vijf minuten overtreft het alle andere geteste alles-in-één vloeistoffen. Dit werkt alleen met wrijven en spoelen. Als je de lenzen niet schoon wilt wrijven en spoelen, duurt de lensreiniging minimaal vier uur. Een ander positief kenmerk van dit product is de combinatie van actieve ingrediënten uit sorbitol en pro-vitamine B5. Zo worden de lenzen langdurig bevochtigd. Dankzij het bijgeleverde MicroBlock lenzendoosje worden bacteriën en andere micro-organismen gedood. Het is namelijk gemaakt van een speciaal kunststof en het bevat zilverionen.

De beste lenzenvloeistof

Onze vergelijking van lenzenvloeistoffen heeft meerdere producten getest, waaruit is gebleken dat alle lensreinigingsproducten goed werken. Een lenzenvloeistof is zeer persoonlijk. Iedereen heeft namelijk andere vereisten en belangen voor een vloeistof. Afhankelijk hiervan kun je zelf een keuze maken welke vloeistof het beste bij jou past. Er is namelijk keuze genoeg. Alle lenzenvloeistoffen die wij hebben onderzocht zullen in ieder geval de lenzen goed schoonmaken. Ook zijn ze niet schadelijk voor het gezichtsvermogen of de ogen. Wél is het belangrijk om jouw lenzen goed te verzorgen, aangezien het verwaarlozen van jouw contactlenzen wel schadelijk kan zijn voor de ogen.

Meer weten over hoe je lenzenvloeistof en lenzen schoonmaken? In onze blog kun je lezen hoe je het beste jouw contactlenzen kunt schoonmaken.

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!