Iedere keer dat je je lenzen uitneemt, is het belangrijk om ze te bewaren in lenzenvloeistof. Hiermee verzorg je de lenzen, maak je ze schoon en geef je je ogen even rust. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat je onverwachts ergens anders 's nachts blijft en dat je geen lenzenvloeistof mee hebt genomen. Ook kan het zijn dat je onderweg bent en de vloeistof vergeet, maar toch ineens ontzettend last krijgt van je lenzen en ze graag uit wilt doen. Dit soort situaties kunnen erg vervelend zijn en natuurlijk ook erg lastig. Ben jij jouw lenzenvloeistof vergeten en wil je weten wat de beste manier is om je lenzen te bewaren? Wij gaan alle oplossingen langs om jou te helpen wanneer je jouw lenzenvloeistof bent vergeten, zodat je de volgende dag je lenzen weer goed in kan doen.

Lenzen bewaren in speeksel

Een oplossing die vaak wordt gebruikt is de lenzen gedurende de nacht in speeksel te bewaren. In speeksel zitten bacteriën die schadelijk kunnen zijn voor het hoornvlies. We raden het dan ook zeer af om deze oplossing te gebruiken, omdat het dus het hoornvlies kan aantasten. Misschien dat je denkt, maar dat kan toch wel even? Doe het niet. Je kan namelijk echt ontzettend last krijgen van je ogen en lenzen nadat je deze oplossing gebruikt.

Lenzen in water bewaren

Een andere mogelijkheid om je lenzen in te bewaren is water. Je kan water namelijk zonder zorgen drinken, dus waarom zouden je lenzen hier niet prima in kunnen overnachten? Toch is het een slecht idee. In kraanwater zitten namelijk vele micro-organismen die de ogen of lenzen kunnen beschadigen. Als je je lenzenvloeistof bent vergeten, is het bewaren in water dus echt niet de oplossing. Wij raden het echt af!

Gedestilleerd water

Kraanwater is dus niet de oplossing, maar misschien heb je wel gedestilleerd water in huis. Gedestilleerd water is gekookt en gecondenseerd water. Deze acties hebben ervoor gezorgd dat het geen mineralen en micro-organismen bevatten. Alhoewel gedestilleerd water de lenzen niet reinigt wanneer je de lenzen hierin bewaart, kan het wel voorkomen dat de lenzen 's nachts uitdrogen. Het is in ieder geval een beter optie dan het gebruik van kraanwater.

Zelf lenzenvloeistof maken met zout

Misschien heb je er wel even aan gedacht: dan maak ik zelf wel nieuwe lenzenvloeistof. Er staan veel 'recepten' online waarin staat dat het toevoegen van een snufje zout aan gedestilleerd of kraanwater een goede oplossing is. Het zout zou namelijk de micro-organismen in het water doden, waardoor de lenzen toch in water bewaard kunnen worden. Toch raden wij ook deze oplossing af, omdat zout jodium bevat, wat weer schadelijk kan zijn voor de lenzen en ogen.

Slapen met je lenzen in

De lenzen inhouden gedurende de nacht is ook een optie wanneer je jouw lenzenvloeistof bent vergeten. Helaas is ook dit niet de beste oplossing, omdat dit ervoor zorgt dat de zuurstofdoorlaatbaarheid van de lenzen afneemt. Dit kan ervoor zorgen dat je 's ochtends met geïrriteerde ogen wakker wordt en dat is het echt niet waard.

De oplossing

We vinden het jammer om te moeten vertellen, maar er is dus geen ideale oplossing wanneer je jouw lenzenvloeistof bent vergeten. Lenzenvloeistof is namelijk met veel zorg samengesteld en ontwikkeld door experts. Een goede lenzenvloeistof zorgt ervoor dat de lenzen gedurende de nacht worden schoongemaakt en dat de ogen gezond blijven. De bovenstaande opties zijn echt alleen bedoeld wanneer er geen andere oplossing te vinden is. Daarnaast is het niet verstandig om dit langer dan één nacht te doen. Je kan het beste een opticien raadplegen voor de beste mogelijkheden.

Wanneer je echt niet anders kan, is het wel verstandig om eerst te kijken of je op één of andere manier aan lenzenvloeistof kan komen. Dit kan je doen door rond te vragen bij vrienden of familie of ze lenzenvloeistof hebben of naar een nachtwinkel te gaan. Zorg er wel voor dat de lenzenvloeistof bij jouw lenzen past.

Een dergelijke situatie kan je natuurlijk beter voorkomen dan genezen. Het is daarom raadzaam om kleine flacons lenzenvloeistof aan te schaffen die je gemakkelijk mee kunt nemen en standaard in je tas stopt. Het is belangrijk dat je een andere lenzenvloeistof kiest voor harde lenzen en voor zachte lenzen. Een ander handig idee is om je lensdoosje te vullen met lenzenvloeistof, zodat je precies genoeg hebt een nacht. Deze neem je gemakkelijk mee in je portemonnee of tas.

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!