Lensdragers ervaren zelf hoe fijn het is om geen bril te hoeven dragen. Je kan ermee sporten, naar een feestje of ontspannen zonder dat je bril telkens van je neus zakt. Contactlenzen bieden net iets meer bewegingsvrijheid dan een bril. Toch moet je met lenzen ook voorzichtig zijn. Zo moet je altijd voorzichtig zijn met vieze handen, kan je niet zomaar ergens blijven slapen en zwemmen of douchen met lenzen is een ramp! In deze blog ontdek je of je kan zwemmen en douchen met lenzen.

Is zwemmen en douchen met lenzen gevaarlijk?

Ja, zwemmen en douchen met lenzen kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van je ogen. Het is daarom verstandig om je lenzen uit te doen als je onder de douche stapt of als je een duik in het diepe neemt. Water dat uit de douche of zwembadwater is namelijk helemaal niet zo schoon als je denkt. Er zitten namelijk veel bacteriën, micro-organismen en chemicaliën in het water die oogproblemen kunnen veroorzaken.

Wat zijn de risico's van zwemmen met lenzen?

Zwemmen met contactlenzen brengt een aantal risico’s met zich mee. Zeeën, meren en rivieren zitten namelijk vol met micro-organismen, bacteriën, schimmels, algen, gisten en virussen. Maar ook zwembadwater is ontzettend slecht voor lensen. Water maakt van zachte contactlenzen een soort spons, waardoor het alles opneemt wat in het water zit. Dit kan ervoor zorgen dat je last hebt van ontstekingen, infecties van het oog en zelfs ergere problemen.

Wat zijn de risico's van douchen met lenzen?

Het wordt afgeraden om te douchen met lenzen. Ook wanneer je een korte douche neemt, raden wij aan om lenzen uit te doen. Kraanwater, inclusief het water uit de douche, zit namelijk vol met onvriendelijke organismes. Lenzen absorberen al het water waardoor de bacteriën in de ogen blijven zitten. Ook dit kan verschillende problemen opleveren zoals droge, geïrriteerde en rode ogen of zelfs ontstekingen en infecties.

Andere gevolgen

Tijdens het zwemmen of douchen is de kans ook groot dat je je lenzen kwijt raakt. Vooral mensen met harde lenzen zullen dit sneller ervaren. Dit komt doordat de ruimte tussen je oog en lens is gevuld met traanvocht. Wanneer je lens in aanraking komt met water, drijft de lens als het ware van je oog. Met zachte lenzen gebeurt dit iets minder snel, maar bestaat het risico ook.

Alternatieven voor zwemmen en douchen met lenzen

Zwemmen en douchen brengt risico’s met zich mee. Het is daarom een goed idee om je lenzen uit te doen voordat je zwemt of doucht. Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken over wazig of onscherp zicht. Er bestaan namelijk alternatieven voor lensdragers. Zo kan je een zwembril of duikbril opdoen die je over je lenzen draagt. Dit voorkomt dat de lens in aanraking komt met het vuile water.

Kan het echt niet anders? Dan is het een optie om daglenzen te gebruiken. Daglenzen worden maar één dag gedragen. De bacteriën die zich gevestigd hebben op de lenzen gooi je weg waardoor je minder kans hebt op infecties en andere oogaandoeningen. Dit is ook handig voor op vakanties.

Goedkope daglenzen online bestellen

clearvision-bio-fresh-daglenzen

Probeer voordelig de Clearvision Bio Fresh 1-Day (30 daglenzen) met de beste prijs-kwaliteitverhouding. De comfortabele lenzen bieden tot wel 16 uur per dag helder en scherp zicht. Aan het einde van de dag gooi je de lenzen weg en iedere ochtend begin je met een nieuw paar frisse en steriele lenzen!

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!