Vanaf ons 40ste levensjaar neemt ons gezichtsvermogen langzaam aan af. Dit kan bij iedereen gebeuren en niet alleen, zoals velen denken, bij mensen die al een zichtafwijking hebben. Een klassiek hulpmiddel is dan een multifocale bril. Dit zijn glazen waarmee je op iedere afstand kunt zien. Multifocale contactlenzen zijn de ideale tegenhanger voor mensen die geen bril willen dragen. Wij hebben voor jullie een kleine vergelijkingstest gedaan tussen de Air Optix Aqua Multifocal en de Biofinity Multifocal lenzen. Lees hier de voordelen van beide typen en de testresultaten!

Wat is presbyopie?

Laten we beginnen bij het begin en eerst even het woord presbyopie wat meer toelichten. Presbyopie is, zoals eerder gezegd, de formele en medische term voor ouderdomsverziendheid. Hiermee wordt dus eigenlijk bedoeld dat het aanpassingsvermogen van het oog afneemt naar mate wij ouder worden. Echt scherp zien van dichtbij wordt daardoor steeds moeilijker zonder een leesbril of contactlenzen. Wat belangrijk is om te weten is dat presbyopie geen oogziekte is, maar een volkomen normaal teken van veroudering dat rond het 40ste levensjaar begint. Vrijwel alle mensen krijgen hier op den duur last van.

Mensen die al bijziend waren, hebben niet zo veel aan een eenvoudige leesbril. Multifocale lenzen zijn dan een goede optie. Er is veel keuze en er zijn ook veel verschillen onderling, zoals onze test ook zal aantonen. Multifocale lenzen werken enigszins hetzelfde als een varifocale bril, dus ze corrigeren tegelijkertijd zicht van dichtbij en zicht van veraf.

Wat zijn multifocale contactlenzen?

Multifocale lenzen zijn lenzen die in staat zijn bijziendheid én verziendheid tegelijkertijd te corrigeren. Ze functioneren dus op dezelfde manier als een multifocale bril. Afhankelijk van het ontwerp en de productie van de lens kunnen beide gezichtsvelden (dichtbij en veraf) geïntegreerd worden, in elkaar overvloeien of gecentreerd worden. Na een gewenningsperiode van enkele dagen tot weken zijn de hersenen in staat om het gewenste gezichtsveld voor dichtbij of veraf te selecteren. Daarbij komt dat wanneer je goede multifocale contactlenzen hebt, je ook geen extra leesbril meer nodig hebt. Met multifocale lenzen kun je weer scherp zien van dichtbij, veraf en alle afstanden daar tussen in.

In de vergelijkingstest die wij hebben uitgevoerd, hebben wij 2 merken die bekend staan om hun multifocale lenzen tegenover elkaar gezet. Wij leggen van ieder model de voordelen uit.

Air Optix Aqua Multifocal: gebaseerd op de natuurlijke werking van het oog

Alcon (voorheen Ciba Vision) is de producent van de Air Optix Aqua Multifocal contactlens. De lens is speciaal ontworpen voor mensen met presbyopie, ook wel ouderdomsverziendheid genoemd. Deze multifocale lens is voorzien van het Precision Profile Design. Dit unieke design is gebaseerd op de natuurlijke werking van het oog. Hierdoor zul je genieten van haarscherp zicht, op ieder afstand.

Daarnaast viel in de test op dat de Air Optix Aqua Multifocal een bijzonder glad lensoppervlak heeft. Hierdoor krijg je minder snel last van eiwitafzettingen. Alcon maakt voor de productie van de contactlenzen gebruik van silicone hydrogel. Dit lens materiaal voelt bijzonder gemakkelijk aan en zorgt ervoor dat je ogen optimaal worden voorzien van zuurstof. Het hoge draagcomfort komt ook mede door het watergehalte van 33 procent. Daarbij komt ook nog dat de lensdiameter van 14,2 millimeter overeen komt met een gemiddelde waarde die perfect past bij de meeste ogen.

Biofinity Multifocal: multifocale lenzen voor langdurig gebruik

De Biofinity Multifocal contactlenzen van CooperVision zijn zeer geschikt voor langdurig gebruik. Dit komt door het materiaal waarvan de lenzen gemaakt zijn en de hoge zuurstofdoorlaatbaarheid. Het zijn maandlenzen die 30 dagen achtereen gedragen kunnen worden. Net als met de Air Optix Aqua Multifocal, zijn je ogen ook met deze lenzen optimaal voorzien van zuurstof. De lenzen bevatten maar liefst een watergehalte van 48 procent en zijn gemaakt op basis van de unieke Aquaform technologie. Hierdoor blijven je ogen de hele dag door vochtig.

CooperVision heeft de Balanced Progressive Technology gebruikt voor het ontwerp van deze lens. Dankzij deze technologie is de lens voorzien van meerdere zichtzones. Met de Biofinity Multifocal lens kun je scherp zien op iedere afstand, zelfs bij het lezen of werken met een computer. Het zachte lensmateriaal, de natuurlijke bevochtiging en de comfortabele lensdiameter van 14 millimeter zorgen ervoor dat ook deze contactlenzen hoog draagcomfort bieden.

De testresultaten

Beide contactlenzen, de Air Optix Aqua Multifocal en de Biofinity Multifocal, waren in de test optimaal in staat om het zicht van zowel dichtbij als veraf te balanceren. De keuze tussen een van de twee lenzen is eigenlijk meer een kwestie van voorkeur. Zo is de Air Optix Aqua Multifocal lens iets groter in diameter. Hierdoor voelen ze wat comfortabeler aan voor mensen met grote ogen of een grotere iris. De Biofinity Multifocal lenzen daarentegen zijn voorzien van een iets betere zuurstofdoorlaatbaarheid.

De twee multifocale maandlenzen zijn dus beide goed uit de test gekomen! Geen van beide kan de ander overtreffen op het gebied van kwaliteit, comfort of visuele resultaten.

Wennen is altijd noodzakelijk

Zoals eerder benoemd, is voor beide modellen een gewenningsperiode nodig. De ogen en ook de hersenen moeten eerst wennen aan de verschillende zichtzones. De ervaring leert dat contactlensdragers het iets gemakkelijker vinden om over te stappen van normale naar multifocale contactlenzen en dat brildragers een iets langere periode van aanpassing nodig hebben. Zowel de Air Optix contactlenzen als de Biofinity modellen zijn gemaakt aan de hand van innovatieve processen, volgens de laatste normen. Uit de test kwam dan ook naar voren dat beide hoog draagcomfort bieden.

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!