Cataract, ook wel beter bekend als staar, is een oogaandoening waarbij de lens vertroebeld. Dit zorgt ervoor dat het zicht verslechterd. De vertroebeling kan zelfs zo heftig zijn, dat er niet meer door de lens gekeken kan worden en een persoon blind wordt. Het kan zo zijn dat de vertroebeling aan één of aan beide ogen voorkomt.

Cataract heeft drie verschillende vormen. Zo is er ouderdomscataract, aangeboren cataract en cataract dat is veroorzaakt door een trauma of ziekte. Ouderdomscataract is de meest voorkomende vorm van staar. Dit komt doordat op latere leeftijd het makkelijker wordt voor eiwitten om in de lens samen te klonteren, wat dus wazig zicht geeft.

Klachten van cataract

Er komen meerdere klachten kijken wanneer je last hebt van cataract. Deze klachten zijn veelvoorkomend. Wanneer je staar hebt zal het zicht dichtbij steeds waziger worden. Naarmate de aandoening aanhoudt, wordt het zicht veraf ook slechter. Voorwerpen zijn minder goed afgelijnd, waardoor het lijkt alsof ze vervagen. Een ander symptoom van cataract is het dubbelzien aan één oog. Ook is er vaak last van het minder scherp zien bij schemering en is er sprake van lichtschuwheid. Alhoewel er lichtschuwheid optreedt, heeft iemand wel meer licht nodig om bijvoorbeeld te lezen.

Cataract voorkomen of behandelen

Cataract is een aandoening die niet kan worden voorkomen, alhoewel de kans erop iets kleiner wordt als je gezond leeft. Als je het idee hebt dat je staar hebt, is het verstandig om naar de oogarts of optometrist te gaan. Deze zal in de ogen kijken met een soort lamp, waardoor deze kan zien of er vertroebelingen in de lens zitten.

Wanneer het zeker is dat iemand cataract heeft, is het belangrijk dat dit wordt behandeld. Het kan namelijk in de loop van tijd erg vervelend worden, omdat het zicht steeds zal verslechteren. De enige mogelijkheid om deze oogaandoening goed te behandelen is door middel van een staaroperatie. Hierbij zal de vertroebelde lens worden vervangen met een kunstlens. Na de operatie is het dan weer mogelijk om helder te zien.