Je hebt scherp zicht wanneer het ingevallen licht precies samenkomt op het correcte brandpuntsafstand. Wanneer het licht verder of dichterbij invalt, zorgt dit dus voor wazig zicht. Daarnaast is het ook mogelijk om op een andere manier wazig zicht te hebben, namelijk doordat het oog een cilinder heeft. Dit betekent dat het oog niet perfect rond is, maar meer ovaalvormig. Als het oog ovaalvormig is, zal het ingevallen licht op meerdere plekken terechtkomen binnen het oog. Zo zal het licht dus niet op een punt binnenvallen, maar op een soort lijn. Dit wordt dus een cilinder(afwijking) of astigmatisme genoemd.

Klachten bij cilinder(afwijking)

Alhoewel de klachten en symptomen van een cilinderafwijking niet altijd even duidelijk zijn, zorgt het toch voor een verandering van het zicht. Zo kunnen objecten, zowel veraf als dichtbij, wazig eruitzien. Doordat het soms moeilijk is om objecten te zien, kun je ook hoofdpijn of vermoeide ogen krijgen.

Cilinder(afwijking) corrigeren

Gelukkig is een cilinder gemakkelijk te corrigeren. Dit kan namelijk door middel van een bril, torische lenzen of een laserbehandeling. Torische lenzen zorgen ervoor dat je alle objecten weer duidelijk kunt zien. Wanneer je een cilinder hebt en ook bij- of verziend bent, kan dit met één soort lens worden gecorrigeerd.