Conjunctivitis is een bindvliesontsteking van het oog. Op het oogwit, zit een dun laagje slijmvlies, welke veel kleine bloedvaatjes bevat. Wanneer dit slijmvlies geïrriteerd wordt, zetten deze bloedvaatjes uit. Dit zorgt ervoor dat het oog rood wordt. Irritatie aan het slijmvlies kan ontstaan door een bacterie of virus, wat vaak erg besmettelijk is. Daarnaast kan het ook door een allergie komen, zoals hooikoorts of een kattenallergie.

Klachten bij conjunctivitis

Conjunctivitis komt met vele verschillende klachten, afhankelijk van welke vorm van conjunctivitis iemand heeft. De meest voorkomende bindvliesontsteking komt met klachten als roodheid van de ogen, branderige ogen, een geelgroene afscheiding en dichtgeplakte oogleden. Bindvliesontsteking kan ook symptomen als keelpijn, een loopneus en veel niezen veroorzaken, waardoor het deels lijkt op een verkoudheid.

Conjunctivitis behandelen

Een bacteriële ontsteking geneest meestal binnen vijf dagen zonder dat hiervoor een behandeling nodig is. Een huisarts kan daarentegen wel oogdruppels of zalf voorschrijven, waardoor de klachten zullen afnemen en de ontsteking sneller zal verdwijnen. Het kan zo zijn dat chlamydia de oorzaak is van de ontsteking, welke dan verder moet worden behandeld door een huisarts of dermatoloog. Bij virale conjunctivitis zullen er ontstekingsremmende medicijnen gedruppeld moeten worden, welke de huisarts daarvoor voorschrijft. Het is in ieder geval altijd verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts om erachter te komen welke behandeling nodig is voor de conjunctivitis.

Wanneer er lenzen worden gedragen is het raadzaam om deze even uit te laten en een bril te dragen, zodat de ogen goed kunnen genezen.