Er zijn mensen die last kunnen krijgen van hun ogen door het dragen van contactlenzen. Hoewel er hierbij vaak de schuld wordt gegeven aan de contactlenzen, is het bijna niet mogelijk om allergisch te zijn voor de contactlens zelf. Contactlenzen geven namelijk geen stoffen af aan het oog waarop het oog zou kunnen reageren.

Wel is het zo dat je een allergische reactie kunt hebben op een lenzenvloeistof. Dit komt meestal door conserveringsmiddelen die in de lenzenvloeistof voorkomen, maar kan ook door andere bestanddelen zijn.

Symptomen van allergie

Een allergische reactie bij het dragen van lenzen kan vervelend zijn. De reactie hoeft niet meteen bij het inzetten van de lens te beginnen, maar kan ook pas een aantal uur laten plaatsvinden. De ogen voel bij een allergische reactie jeukend en branderig aan.

Ook is het mogelijk dat je last krijgt van dezelfde symptomen door een reactie op de omgeving. Zo kunnen je ogen reageren door hooikoorts, maar ook doordat je bijvoorbeeld langdurig achter een computer werkt of werkt met schadelijke stoffen.

Allergie voorkomen of behandelen

Wanneer je denkt een allergische reactie te hebben op jouw lenzen(vloeistof) is het belangrijk om snel contact op te nemen met de opticien of oogspecialist. Deze kan bepalen wat de oorzaak is van de allergische reactie en kan aan de hand daarvan advies geven over een mogelijk alternatief.

Bij een allergie voor conserveringsmiddelen is een oplossing vaak eenvoudig. Er bestaan namelijk genoeg lenzenvloeistoffen zonder conserveringsmiddelen die waarschijnlijk geen reactie veroorzaken.