Dehydratatie is eigenlijk een ander woord voor uitdroging. Dehydratatie is dus een tekort aan vocht, en in het geval van contactlenzen, een tekort aan vocht in de lens. Voor de gezondheid van je ogen is het erg belangrijk dat je je ogen (en lenzen) goed gehydrateerd houdt. Het is daarom belangrijk dat je de juiste lenzen kiest voor jouw ogen en deze goed reinigt, bewaart en gebruikt.

Klachten bij dehydratatie

Bij dehydratatie van de lens gaat het draagcomfort achteruit. Je ogen voelen droog aan en kunnen zelfs pijn gaan doen. Verdere klachten kunnen zijn: geïrriteerde ogen, branderig gevoel aan de ogen, onregelmatig knipperen, wazig zicht en vermoeidheid van de ogen.
Een gevolg van gedehydrateerde lenzen is afname van de zuurstofdoorlaatbaarheid. De optische kwaliteit verslechtert en vervolgens kun je de lenzen niet meer dragen.

Wat kun je tegen dehydratatie doen?

Tegenwoordig zijn er verschillende zachte contactlenzen die zorgen voor goed gehydrateerde ogen gedurende de hele dag. Ook kun je zo nu en dan oogdruppels gebruiken en een bijpassende, vocht inbrengende lenzenvloeistof gebruiken.

Silicone hydrogel contactlenzen staan bekend om het hoge watergehalte en goede zuurstofdoorlaatbaarheid. Heb je snel last van droge ogen en dehydratatie van de lenzen, dan kun je het best voor dit type lens gaan.