Demodex oogmijten zijn hele kleine mijten die leven in haarzakjes. Bij bijna alle mensen zijn deze mijten in het gezicht te vinden op plekken waar veel talgklieren aanwezig zijn. Denk hierbij aan het voorhoofd, de neus, de oren en de wangen. De minuscule dieren worden ook vaak aangetroffen bij de wimpers. Naar schatting is dat 80% tot 90% van de volwassen en bij ouderen is dat 100%.

Er zijn twee soorten mijten; Demodex Folliculorum (DF) en Demodex Brevis (DB). DF zijn te vinden in de kleine haarzakjes en DB leeft van huidcellen en bevindt zich vooral bij de talgklieren in het gezicht.

Welke klachten veroorzaakt de Demodex oogmijt?

Demodex oogmijt kan zorgen voor een aandoening. Dit wordt Demodicosis genoemd. Bij deze aandoening kun je last hebben van geïrriteerde ogen, wazig zien, rode ooglidranden en uitval van de wimpers (madarosis). Wanneer je slaapt, is de mijt actief op het gelaat. Er zijn een aantal aandoeningen waarbij de Demodex oogmijt in verband wordt gebracht. Dit komt vaker voor wanneer de mijt in grotere aantallen wordt gevonden. Deze aandoeningen zijn acne Rosacea, blepharitis, ooglidrandontstekingen en droge ogen. Bij een kleine hoeveelheid van de Demodex op het gezicht en bij de wimpers, hoef je je geen zorgen te maken.

Demodex oogmijt voorkomen of behandelen

Zoals eerder beschreven, heeft bijna 90% van de volwassenen Demodex op de huid. Toch zijn er een aantal manieren om deze mijten in toom te houden. Zo is het belangrijk om het gezicht goed te reinigen met een niet vettige gezichtszeep en vettige producten op het gezicht te mijden.

Een geneesmiddel dat gebruikt kan worden bij Rosacea is Ivermectine crème. De crème doodt de mijten. Ivermectine tabletten worden voorgeschreven bij bijvoorbeeld schurftinfecties die ook veroorzaakt worden door de mijt.