Zowel mensen met diabetes type 1 als diabetes type 2 kunnen last krijgen van diabetische retinopathie. Dit houdt in dat het netvlies is beschadigd. Het hebben van te veel suiker in het bloed zorgt ervoor dat bloedvaten in het lichaam worden aangetast. Dit geldt ook voor de bloedvaatjes in het netvlies. Door deze beschadigde bloedvaatjes kunnen er vervelende klachten onstaan.

Klachten van diabetische retinopathie

Bij diabetische retinopathie komen er meerdere klachten voor. De klachten ontstaan vaak pas in een later stadium. De ernst van de klachten hangt af van hoe erg het netvlies is beschadigd en waar precies.

De meest voorkomende klacht van diabetische retinopathie is een verslechterd zicht. Dit betekent een wazig zicht, maar ook dubbelzien of nachtblindheid kan ontstaan. Ook is het mogelijk dat kleuren minder duidelijk zijn of dat je bewegende vlekken ziet. Naast het krijgen van vervelende klachten aan het zicht, kan het ook zo zijn dat je pijn krijgt aan de ogen.

Diabetische retinopathie voorkomen of behandelen

Het is belangrijk om als diabeet goed de suikerwaarden onder controle te houden. Wanneer je dit goed lukt, is de kans op diabetische retinopathie kleiner. Ook is het verstandig om niet te roken, aangezien dit ook de bloedvaten aan kan tasten.

Om diabetische retinopathie op tijd te behandelen is het verstandig om als diabeet elke 2 jaar naar een oogspecialist te gaan om de ogen te laten nakijken. Door dit te doen, kan het vroegtijdig worden opgespoord en goed worden behandeld. Vaak is het bij de behandeling namelijk niet mogelijk om het zicht weer te verbeteren, maar kan een verslechtering wel worden voorkomen. Dit wordt onder andere gedaan door een laserbehandeling, injecties of een operatie.