Het hebben van droge ogen is erg vervelend. Droge ogen komen vaker voor bij mensen die lenzen dragen. Dit kan komen omdat een bepaalde lens niet zuurstofdoorlatend is, waardoor het oog kan uitdrogen. Droge ogen krijg je wanneer de ogen niet voldoende vocht hebben of doordat de samenstelling van de tranen niet in orde is. Droge ogen kunnen ontstaan op verschillende manieren. Zo kan het komen door de directe omgeving, zoals het zitten in een vliegtuig. Ook kan het komen doordat er te weinig wordt geknipperd. Dit is vaak waarom je last krijgt van droge ogen wanneer je achter een beeldscherm zit. Het kan ook komen dat de reden voor droge ogen de gezondheid is. Zo hebben oudere mensen sneller last van droge ogen, maar kan het ook komen door bepaalde medicijnen of een tekort aan vitamine A. Een andere oorzaak voor het hebben van droge ogen is de kwaliteit van de tranen. Zo kunnen de tranen het oog niet meer goed hydrateren.

Hoe voelen droge ogen?

Droge ogen voelen vervelend aan. Het kan prikkerig, branderig, jeukerig of krasserig aanvoelen. Sommige mensen vinden dat het voelt alsof er heel fijn zand in je ogen zit.

Droge ogen voorkomen en behandelen

Droge ogen kunnen goed voorkomen en behandeld worden. Om droge ogen te voorkomen wanneer je lenzen draagt is het belangrijk om een goede lens uit te kiezen die de ogen hydrateert.

Het kan zo zijn dat je alle soorten lenzen hebt geprobeerd, maar dat de droge ogen toch niet weg gaan. Of misschien blijven je ogen wel gehydrateerd bij dagelijkse activiteiten, maar krijg je last van droge ogen door de verwarming of airconditioning of andere omstandigheden. Dan is het gebruiken van oogdruppels een goede uitkomst. Met het gebruik van oogdruppels kan je de ogen meteen hydrateren en zal het direct een verlichtend gevoel geven, waardoor je ogen niet meer droog aanvoelen.