Dubbelzien betekent dat iemand de omgeving twee keer zien. Het kan zijn dat de beelden dubbel zijn naast elkaar, als boven elkaar. De reden dat dit gebeurt, is omdat beide ogen apart de beelden doorsturen naar de hersenen. De hersenen zorgen er dan voor dat deze beelden één geoptimaliseerd beeld vormt. Dit zorgt er dan ook voor dat er diepte gezien kan worden. De hersenen kunnen deze beelden alleen tot één voegen, als de beelden redelijk gelijkwaardig zijn. Wanneer deze beelden te erg van elkaar afwijken, is het voor de hersenen niet meer mogelijk om de beelden tot één beeld te vormen. Dit zorgt er dan voor dat iemand dubbel ziet.

Wanneer krijg je last van dubbelzien?

Er zijn meerdere oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat iemand last heeft van dubbelzien. Een bekende oorzaak is dat iemand scheel kijkt. De ogen kijken verschillende kanten op, waardoor de beelden te erg afwijken. Het kan ook zo zijn dat er een verschil in verkleining of vergroting van de beelden ontstaat door een bril. Lenzen zijn hiervoor dan vaak de oplossing, omdat deze geen verkleining of vergroting geven.

Het is ook mogelijk dat er last is van dubbel zicht aan één oog. Hiermee wordt bedoeld dat terwijl het andere oog is afgedekt, één oog dubbel ziet. Dit kan komen door verschillende oogaandoeningen of -afwijkingen.

Dubbelzien behandelen

Er zijn verschillende manieren om dubbelzien te behandelen. Het is natuurlijk zo dat de verschillende soorten dubbel zien op een verschillende manier behandeld moeten worden. Meestal wordt er een onderzoek gedaan om vast te stellen wat het dubbele zicht veroorzaakt. In sommige gevallen is het mogelijk om het dubbelzien op te lossen door één oog tijdelijk af te dekken. In andere gevallen, wanneer het veroorzaakt wordt door een bril, is het mogelijk om lenzen te dragen. Ook zijn er speciale brillen en lenzen om ervoor te zorgen dat het dubbelzien weg gaat. Wanneer er geen andere optie is, zou een scheelziensoperatie overwogen kunnen worden.

Het is altijd verstandig om contact op te nemen met een huisarts of opticien wanneer er een vermoeden is of sprake is van dubbelzien. Deze kan je dan verder helpen met een eventuele behandeling.