Enzymtabletten zijn speciaal ontwikkelde tabletten die eiwitten/proteïne verwijderen van de lens. Je ogen scheiden eiwitten uit en deze komen, wanneer je lenzen draagt, terecht op de lens. Wanneer je de eiwitaanslag niet goed verwijdert, verslechtert de optische kwaliteit en vermindert het draagcomfort van je lenzen. Ook kun je klachten ervaren als droge ogen, oogirritatie, ontwikkeling van allergische reacties en infecties.

Enzymtabletten gebruiken

Enzymtabletten kunnen gebruikt worden voor zachte en harde lenzen. Je doet één tablet bij de bewaarvloeistof, gedurende de nacht, en doet je lenzen in de vloeistof. Op die manier zijn je lenzen dan de volgende ochtend weer fris en grondig gereinigd. Een tablet is voor wekelijks gebruik. Je reinigt normaal gesproken een keer per week je lenzen met een enzymtablet.

Je gebruikt de tabletten altijd in combinatie met een lenzenvloeistof en bewaarvloeistof. Je reinigt eerst je lenzen met een lenzenvloeistof en vervolgens bewaar je je lenzen in de bewaarvloeistof met tablet. Om de lenzen vervolgens af te spoelen, kun je een zoutoplossing gebruiken. Achtergebleven enzymen kunnen namelijk eiwitten in de traanfilm vernietigen en de bescherming van het traanvocht op het oogoppervlak beschadigen.