Glaucoom, ook wel groene staar genoemd, is een oogziekte wat ervoor zorgt dat de oogzenuw beschadigt. Vaak is het zo dat een aantal aandoeningen en afwijkingen van het oog, de oogzenuw afknelt en soms zelfs afsterft. Dit beschadigt de verbinding tussen het oog en de hersenen, wat zorgt voor een zichtbeperking. Deze zichtbeperking uit zich op vroeg stadium door het uitvallen van de buitenste randen van het zicht. Het zicht wordt naarmate de ziekte vordert steeds minder, waarna het in een vergevorderd stadium zal lijken of er door een koker wordt gekeken. Het is een oogziekte die meestal aan beide ogen voorkomt.

Glaucoom wordt meestal veroorzaakt door het hebben van een te hoge bloeddruk. Het is dan ook zo dat de bloedsdoorloop van het oog en de oogzenuw een grote rol spelen bij het ontstaan van de ziekte.

Klachten bij glaucoom

Klachten bij glaucoom zijn in het beginstadium van de ziekte moeilijk op te merken. De symptomen zijn namelijk pijnloos en pas in een verder gevorderd stadium begint het zichtverlies op te vallen. Het gezichtsveld wordt steeds kleiner en de buitenste randen worden steeds slechter zichtbaar totdat er zo weinig zicht is dat het lijkt alsof er door een koker wordt gekeken. Meestal is het centrale zicht dan nog scherp, maar als de ziekte nog verder vordert kan dit zich ook onscherp worden en uiteindelijk tot blindheid leiden.

Glaucoom behandelen

Bij glaucoom is het belangrijk dat de ziekte op tijd wordt opgemerkt. Deze oogziekte is namelijk goed te behandelen, maar alle schade die al is aangericht zal niet meer genezen. De behandeling kan namelijk alleen de beschadiging van de oogzenuw afremmen of stoppen. Glaucoom wordt doorgaans behandelt op drie manieren, namelijk met glaucoom medicatie, een laserbehandeling of een glaucoom operatie. Als je het idee hebt dat je misschien last hebt van een glaucoom, maak dan een afspraak met de huisarts.