Hooikoorts is een allergie die meestal in de maanden mei, juni en juli voorkomt. Het is een allergie voor bepaalde soorten stuifmeel (ook wel bekend als pollen) van grassen, planten of bomen. Deze pollen worden door de wind verspreid, waarna deze in de neus of ogen terechtkomen en last veroorzaken. De klachten van hooikoorts komen doordat het afweersysteem reageert op de pollen en deze wil verwijderen. De allergie ontwikkelt zich vaak langzaam en zal zich tussen de 8 en 25 jaar beginnen met uiten. Ook zal de allergie zichzelf weer ‘genezen’. Vanaf 40 jaar zullen de klachten al een stuk minder zijn.

Klachten van hooikoorts

Hooikoorts kan veel klachten met zich mee brengen. De meest voorkomende zijn niezen, een pijnlijke en jeukende neus, een loopneus, rode, jeukende en brandende ogen en tranende en gezwollen ogen. Er zijn nog meer klachten die het gevolg kunnen zijn van hooikoorts. De klachten beginnen wanneer er veel pollen in de lucht zijn, wat seizoensgebonden is, en zullen weer eindigen wanneer deze pollen minder worden of verdwijnen.

Hooikoorts behandelen

Een goede manier om hooikoorts mee te behandelen is door medicijnen te gebruiken. Hiermee worden de klachten bestreden, maar zal de allergie zelf niet weg gaan. Na veelvuldig wrijven in de ogen, zullen de ogen erger geïrriteerd raken en jeuken. Een goede oplossing om de ogen pol- en jeukvrij te krijgen is met behulp van oogdruppels. Hiermee spoel je de pollen uit de ogen en geeft het de ogen verlichting van de jeuk.