Een ander woord voor hypermetropie is verziendheid. Dit is een oogafwijking dat ervoor zorgt dat mensen voorwerpen dichtbij niet goed kunnen zien. Wanneer iemand verziend is, komt dit doordat de oogbol te kort is of je lens te plat. Hierdoor kan het licht niet op het correcte brandpunt vallen, wat zorgt voor wazig zicht.

Klachten bij hypermetropie

Het hebben van hypermetropie komt met verschillende klachten. De belangrijkste klacht is dat het zicht dichtbij niet meer scherp is. Maar dankzij deze hoofdklacht, kunnen er ook andere klachten ontstaan wanneer er geen correctie plaatsvindt. Zo kun je last hebben van hoofdpijn, vermoeidheid, soms scheelzien (of dubbelzien) en branderige ogen.

Hypermetropie corrigeren

Het corrigeren van hypermetropie is gemakkelijk met behulp van een bril of lenzen. Dit wordt gedaan met behulp van positieve lenzen of brillenglazen. Wanneer je het idee hebt dat je last hebt van hypermetropie of verziendheid, is het belangrijk om een afspraak te maken met de opticien. Deze kan helpen met het uitzoeken of je last hebt van hypermetropie en in hoeverre je er last van hebt. Daarna kan deze een bril of paar lenzen aanmeten.