Een kapotte lens is soms moeilijk zichtbaar met het blote oog. Wel kunnen er een aantal klachten ontstaan waaraan je een beschadiging op je lens toch kunt herkennen. Je kunt bijvoorbeeld een rood oog krijgen, meer tranen of het gevoel hebben dat er vuil in je oog zit. Een kapotte lens betekent dat er een scheurtje in de lens zit of dat er een stukje is afgebroken.

Wanneer de lens kapot blijkt te zijn, is het verstandig om deze meteen weg te gooien en niet meer te gebruiken. Blijf je een kapotte lens toch dragen, dan kun je er vervelende beschadigingen aan over houden.

Voorkomen van een kapotte lens

Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten om een kapotte lens te voorkomen. Hieronder een aantal tips:

  1. Het is erg belangrijk dat je je lens met je wijsvinger in doet, en dus niet met je nagel. Je lens mag niet in contact komen met de nagel. Om hiervoor te zorgen is het verstandig om de nagels kort te houden.
  2. Gebruik je een zachte lens? Dan kan het wel eens gebeuren dat je lens dubbel vouwt. Wanneer je de lens dan weer los probeert te trekken kan er een scheurtje ontstaan. Het is daarom belangrijk dat je eerst wat lenzenvloeistof over de lens heen sprenkelt, zodat je daarna de lens voorzichtig los kan wrijven.
  3. Zorg ervoor dat je lenzen niet uitdrogen. Bewaar je lenzen dus altijd in lenzenvloeistof. De juist manier hiervoor is om het lensdoosje tot aan de rand te vullen met de vloeistof. Zo voorkom je dat je lens blijft plakken aan de rand van het doosje en er een scheur in komt.