Wanneer iemand kleurenblind is, betekent dit dat die bepaalde kleuren niet goed kan waarnemen. Vaak zijn dit de kleurtinten groen, geel of blauw. Kleurenzwakte wordt vaak verward met kleurenblindheid. Het verschil hierin is dat bij kleurenzwakte het moeilijker is om bepaalde kleuren te onderscheiden, terwijl bij kleurenblindheid een bepaalde kleur helemaal niet meer kan worden waargenomen. Kleurenblindheid is vaak een erfelijke aandoening die geslachtsafhankelijk is. Dit betekent dat mannen hier vaker last van hebben dan vrouwen.

Kleurenblindheid komt doordat er een ‘kegeltje’ is uitgevallen. Op het netvlies zitten cellen die lichtgevoelig zijn. Deze cellen kunnen twee vormpjes hebben, namelijk staafjes en kegeltjes. De kegeltjes zorgen ervoor dat kleuren worden waargenomen. Er bestaan drie kegeltjes, die zich elk richten op een andere kleur. Wanneer één van deze drie kegeltjes is uitgevallen, wordt er gesproken van kleurenblindheid.

Klachten van kleurenblindheid

Wanneer je kleurenblind bent, is er dus een kegeltje uitgevallen. Dit zorgt ervoor dat een bepaalde kleur niet meer waargenomen kan worden. Het kan dan zijn dat het moeilijk wordt voor iemand om bijvoorbeeld verfkleuren uit te zoeken of een matchende outfit te vinden.

Kleurenblindheid behandelen

Het kan heel vervelend zijn om kleurenblindheid te hebben. Helaas is er nog geen behandeling voor kleurenblindheid. Wel zijn er tegenwoordig speciale brillen die kunnen helpen met het zien van bepaalde kleuren. De effecten hiervan zijn verschillend per persoon.