Doordat ogen eiwitten uitscheiden, worden contactlenzen vies door het vuil dat erop terecht komt. Hierdoor ontstaat een wazig beeld, wat het zicht kan beïnvloeden. Ook kunnen vervuilde contactlenzen zorgen voor droge ogen, wat vervelend kan zijn gedurende de dag.

Gebruik lenzenvloeistof

Om dit soort problemen te voorkomen is het van groot belang dat je iedere dag zorgt voor schone lenzen. Dit doe je door ze goed schoon te maken met een lenzenvloeistof of door een nieuwe set lenzen in te doen. Als je vaak genoeg de lenzen schoonmaakt, kunnen ze comfortabel en veilig gedragen blijven worden. Ook zorgt dit ervoor dat de ogen gezond blijven. Wanneer er daglenzen worden gebruikt, wordt er elke dag een nieuwe set lenzen in gedaan. Bij week- en maandlenzen is het nodig om de lenzen dagelijks schoon te maken. Ook harde, vormstabiele contactlenzen moeten worden schoongemaakt.

Soorten lenzenvloeistof

Er zijn veel verschillende soorten lenzenvloeistof verkrijgbaar. Een aantal voorbeelden zijn de alles-in-één vloeistof, de peroxide vloeistof en oogdruppels. Hoe weet je dan welke jij zou moeten gebruiken? Het is belangrijk dat de lenzenvloeistof geschikt is voor de contactlenzen die je draagt. Verder is het ook verstandig de bestanddelen van de vloeistof te controleren alvorens je het gaat gebruiken. Het kan zijn dat je voor een van de bestanddelen allergisch bent. Ook wanneer jij merkt dat je irritaties krijgt bij het gebruik van de vloeistof, is het belangrijk te wisselen van vloeistof.

Stap voor stap lenzen schoonmaken

1. Doe de lenzen uit. De volgende 4 stappen moeten individueel voor beide lenzen worden uitgevoerd.
2. Pak wat van je lenzenvloeistof om je lens te reinigen, bekijk de verpakking voor de aanbevolen hoeveelheid.
3. Wrijf heel voorzichtig je lens in met de vloeistof gedurende +/- 20 seconden. Dit doe je door de lens tussen duim en wijsvinger te houden.
4. Vervolgens spoel je de lens schoon met spoelmiddel.
5. Als laatste stap leg je de lens in een schoon lensdoosje dat je hebt gevuld met bewaarvloeistof. Zo bewaar je de lens op een hygiënische manier en kun je ze de volgende dag weer schoon gebruiken.