Een lui oog, ofwel amblyopie, is een oog dat achterloopt in de ontwikkeling tijdens de vroege kinderjaren. Het is moeilijk voor een kind om diepte te zien, terwijl er met het oog zelf niks mis is. Dit komt doordat de hersenen het beeld dat binnenkomt vanuit het oog onderdrukken. Het komt vaak voor aan één oog, alhoewel het ook mogelijk is dat beide ogen lui zijn. Een lui oog wordt alleen ontwikkeld in de kinderjaren. Wanneer een lui oog niet goed behandeld is, kan je er op latere leeftijd nog last van hebben. Dit kan invloed hebben op het zicht.

Een lui oog ontstaat niet zomaar. Het heeft bepaalde oorzaken die ervoor zorgen dat deze afwijking plaatsvindt. Zo kan het zijn dat het kind scheel ziet, een ongecorrigeerde oogafwijking heeft of een oogziekte heeft.

Klachten van een lui oog

Doordat een lui oog vooral bij kinderen voorkomt, is het vaak lastig om een diagnose te stellen. Kinderen weten soms niet beter en denken dat het wazige zicht normaal is. Het zorgt er namelijk voor dat er geen diepte wordt gezien, (meestal) één oog wazig zicht geeft en er scheel wordt gekeken. Het is ook mogelijk dat een kind niet scheel is, maar wel een lui oog heeft. Hierdoor valt het nog minder op.

Lui oog voorkomen of behandelen

Een lui oog kan helaas niet voorkomen worden, maar kan wel goed worden behandeld. Wanneer de oorzaak een oogafwijking of oogziekte is, moet dit eerst worden gecorrigeerd of behandeld. Een bril kan vanzelf het luie oog genezen. Wanneer dit niet het geval is, wordt het goede oog afgeplakt zodat het luie oog wordt getraind. Hoe sneller het duidelijk is dat een kind een lui oog heeft, hoe beter en sneller het kan worden behandeld. Het is ook mogelijk om het luie oog te behandelen met oogdruppels. Dan wordt het goede oog gedruppeld, waardoor het zicht wazig wordt en het luie oog zich scherp zal stellen.