Maculadegeneratie is een oogziekte welke een verslechterd zicht veroorzaakt. Naarmate de ziekte vordert, gaat het zicht steeds verder achteruit. Dit wordt veroorzaakt doordat de kwaliteit van de macula, ofwel de gele vlek, minder wordt.

In de gele vlek zitten kegeltjes die ervoor zien dat we licht kunnen waarnemen, maar ook dat we details goed en scherp zien. Wanneer iemand maculadegeneratie heeft, sterven deze kegeltjes langzaamaan af. Dit zorgt voor een afnemend gezichtsscherpte in het centrale blikveld.

Klachten van maculadegeneratie

Er zijn verschillende klachten die voorkomen bij maculadegeneratie. Het centrale zicht wordt wazig, rechte lijnen worden krom, kleuren worden vaker en je kunt contrast slechter zien. Ook is het mogelijk dat je een wazige of donkere vlek ziet.

Maculadegeneratie voorkomen of behandelen

Er zijn verschillende dingen die maculadegeneratie bevorderen. Zo heb je wanneer je rookt meer kans op de ziekte, net zoals overmatig zonlicht. Ook kunnen een hoge cholesterol, alcoholgebruik en veel verzadigde vetten de kans op maculadegeneratie vergroten.

Wanneer je denkt dat je deze oogziekte hebt, is het verstandig om naar een oogarts te gaan. Deze zal een test doen met een letterkaart en de Amslertest. Er zijn twee verschillende soorten maculadegeneratie, namelijk droge en natte. De droge vorm, welke het vaakst voorkomt, is niet te behandelen. Bij natte maculadegeneratie wordt er vaak gebruik gemaakt van injecties of therapie.