Een migraine is een aandoening waarbij er, bij de meeste mensen, ineens een hele erge hoofdpijn op komt zetten. Migraine komt doordat de samenwerking tussen de zenuwbanen en bloedvaten tijdelijk wordt verstoord, wat zorgt voor een plotselinge verwijding van de bloedvaten. Het is niet bekend wat de precieze oorzaak hiervan is en waarom sommige mensen vaker een aanval hebben dan anderen. Ook bestaat er oogmigraine, waarbij er tijdelijk minder zicht is.

Klachten van migraine

De klachten van migraine zijn zeer uiteenlopend. Bij de meeste mensen zal het betekenen dat er een plotselinge hoofdpijn op komt zetten. Deze stekende of bonzende hoofdpijn is meestal aan één kant van het hoofd. Bij inspanning zal deze hoofdpijn versterken.

Verschillende mensen ervaren ook andere klachten dan alleen hoofdpijn wanneer zij een migraineaanval hebben. Zo kan het zijn dat er last is van misselijkheid, diarree en slecht tegen fel licht en hard geluid kunnen. Aanvallen kunnen een paar uur tot drie dagen voortduren. Hoe vaak deze aanvallen voorkomen verschilt per persoon. Migraine kan ook zorgen voor een vreemd zicht, zoals lichtflitsen en vlekken.

Er zijn ook mensen die een migraineaanval kunnen voelen aankomen. Een voorbeeld hiervan is dat mensen een soort aura zien. Dit uit zich door middel van een vlek in het beeld of minder gevoel of tintelingen in het gezicht. Ook kan het aangevoeld worden doordat iemand zich extra actief of juist sloom voelt, vrolijk of somber is en vaak gaapt. Een ander soort voorstadium van migraine is oogmigraine, waarbij er tijdelijk minder zicht is.

Migraine behandelen

Migraine kan het best behandeld worden door het innemen van medicijnen. Ze kunnen genomen worden wanneer de hoofdpijn begint of wanneer de voortekenen van een aanval opkomen. De beste medicijnen voor migraine zijn pijnstillers en middelen tegen misselijkheid (als hier last van is). Wanneer deze middelen niet helpen is het verstandig om een afspraak te maken met de huisarts, deze kan dan kijken of er andere opties zijn om de migraine te verhelpen of verdraagzaam te maken.

Ook is het belangrijk om rustig aan te doen bij migraineaanvallen. Bij zo min mogelijk prikkels zal je zo min mogelijk last hebben van de migraine.