Oculaire hypertensie is een aandoening dat ervoor zorgt dat de druk in het oog hoger is dan normaal. Dit komt doordat er niet voldoende kamerwater, een vloeistof in het oog, wordt afgevoerd. Hierdoor ontstaat er een hoge druk op het oog. Deze oogaandoening is verschillend van glaucoom omdat er geen klachten zijn die het zicht verslechteren en er geen schade is aan de oogzenuw. Wel kan het zo zijn dat wanneer oculaire hypertensie optreedt, dit zich kan ontwikkelen tot glaucoom. Het is niet zo dat iedereen die oculaire hypertensie heeft, ook glaucoom zal krijgen.

Klachten van oculaire hypertensie

Het hebben van oculaire hypertensie is geheel klachtenloos. Dit betekent dat iemand oculaire hypertensie kan hebben, zonder dat diegene dat weet.

Oculaire hypertensie voorkomen of behandelen

Er zijn manieren om oculaire hypertensie te voorkomen. Een onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat het eten van flavonoïden kan helpen met het stoppen voorkomen van oculaire hypertensie. Een andere voedingsstof die kan helpen voor de ogen is nitraat, wat te vinden is in verschillende bladgroenten.

Omdat oculaire hypertensie klachtenloos is, maar wel schade op kan leveren, is het belangrijk dat er regelmatig een meting wordt gedaan van de oogdruk. Zo kan een oogarts erachter komen of er last is van een verhoogde druk in de ogen, wat belangrijk is om glaucoom te voorkomen. Deze oogdruk kan worden verminderd door gebruik van voorgeschreven oogdruppels.