Je oogkleur is genetisch bepaald en is dus afhankelijk van je ouders en grootouders. De erfelijkheid van de kleur is bepaald door het gen. Bruine ogen zijn het meest dominant en overheersend. Wanneer je bijvoorbeeld een vader met blauwe ogen hebt en een moeder met bruine ogen, zul je waarschijnlijk ook bruine ogen hebben. Maar, er zijn uitzonderingen. Dat komt dan doordat de moeder in dit voorbeeld, het bruine en blauwe gen heeft.

De oogkleur van een baby verandert

Na de geboorte van een baby kan de oogkleur in de eerste maanden nog erg veranderen. Blanke baby’s hebben vaak bij de geboorte blauwe ogen, maar die kunnen later nog bruin of groen worden. Baby’s hebben bij de geboorte nog weinig pigment, maar het pigment kan nog toenemen. Bij weinig pigment heb je namelijk blauwe ogen. Met iets meer pigment heb je groene ogen en met veel pigment heb je bruine ogen.

Als je volwassen bent en je vindt je eigen oogkleur niet mooi of je zou jezelf graag eens met een andere oogkleur willen zien, kun je gekleurde lenzen proberen. Deze zijn met en zonder sterkte verkrijgbaar en in diverse kleuren en tinten.