De uitslag van een oogmeting wordt brilrecept of oogmeting recept genoemd. Het recept verschilt voor brillen en lenzen. Vaak is bijvoorbeeld een min-sterkte lager voor een lens dan voor een bril en een plus-sterkte juist hoger voor een lens dan voor een bril.  

Veel gebruikte termen oogmeting recept

Het recept is eigenlijk een tabel dat bestaat uit 2 delen. Een deel is voor je rechteroog (in de tabel wordt dit aangegeven met de afkorting OD) en het andere deel is voor je linkeroog (in de tabel wordt dit aangegeven met de afkorting OS).

De sterkte die jij hebt, wordt aangegeven met SPH (sferische waarde) en geeft aan hoe groot jouw oogsterkte is en of je ver- of bijziend bent. De stapgrootte van de sterkte is 0,25. Met een + wordt aangegeven dat je verziend bent en met een – wordt aangegeven dat je bijziend bent.

Mocht je een cilindrische afwijking hebben, dan wordt dit ook aangegeven in sterkte. Ook hierbij is de stapgrootte 0,25. De afkorting hiervoor in de tabel is CYL. De richting van de cilindrische afwijking wordt aangegeven met de afkortingen AS, AXI, A of X (je as) en in graden van 0 tot 180.

De P staat voor prisma en geeft aan of je een probleem hebt met je oogspieren. Als je dit hebt, kun je last hebben van hoofdpijn of dubbel zicht. Mocht dit dus het geval zijn, dan krijg je een prismatische correctie in je bril of lenzen. De afkorting B geeft de richting van je prismatische afwijking aan.

Mensen boven de 40 jaar die moeite hebben met lezen zullen waarschijnlijk de afkorting ADD ook zien staan in de tabel. ADD staat voor leesadditie of extra plus-correctie en wordt gebruikt voor multifocale sterkten. Ook zie je dan de H staan, die staat voor de hoogte van je pupil. Dit wordt vooral gebruikt voor multifocale glazen.

Als laatste zul je, als je voor een bril kiest, ook de afkorting PD zien staan. Dit staat voor pupilafstand en wordt gebruikt voor het montuur.