Als je een bril of lenzen nodig hebt dan ga je als eerst naar de opticien om je oogsterkte op te laten meten. Met deze sterkte kan namelijk een bril of lenzen worden aangemeten, waardoor je weer scherp kan zien. Met contactlenzen of een bril compenseer je de ametropie, ofwel refractiefout, van het oog. Door dit op een correcte manier te corrigeren, zal het wazige beeld weer een scherp beeld worden. De sterkte die jij van de opticien krijgt, is een positief of negatief getal. Maar hoe werkt oogsterkte nou precies? En wanneer is je oogsterkte positief of negatief? Wij zetten in deze blog alles voor je op een rijtje.

Wat is oogsterkte?

Een oog heeft een nabijheidspunt en een vertepunt. Het nabijheidspunt is de dichtstbijzijnde afstand die je zonder moeite scherp kunt zien. Normaal ligt dit punt bij een mens rond de 30 cm van het oog. Bij kinderen is dit punt nog wat dichterbij. Het vertepunt is het verste punt dat je zonder moeite scherp kunt zien. Bij een oog zonder afwijkingen is dit oneindig. Wanneer één van deze punten hieraan afwijkt is er een correctie nodig in de vorm van lenzen of een bril.

Natuurlijk kan een afwijking in het oog verschillen per persoon. Zo zijn er twee verschillende afwijkingen in het oog en kunnen ook de sterktes hierin verschillen.

  • Als zowel het nabijheidspunt als het vertepunt te dichtbij ligt, is er sprake van bijziendheid. Het nabijheidspunt ligt dan veel dichterbij dan 30 cm en het vertepunt ver voor oneindig. Je ziet dus niet scherp veraf, maar wel dichtbij. Bij deze afwijking heb je een negatieve sterkte, ook wel oogsterkte min genoemd. Als je een lens of bril neemt, zorgt deze ervoor dat het vertepunt weer op oneindig komt te staan en dat het nabijheidspunt weer op 30 cm ligt.
  • Wanneer beide punten te ver liggen, is er sprake van verziendheid. Het vertepunt ligt dan als het ware achter de persoon. Zonder correctie zal het oog continu accommoderen om het zicht te corrigeren. Omdat je hersenen dan constant bezig zijn met het corrigeren van het zicht, kan iemand hoofdpijn krijgen, vermoeider zijn dan anders en het moeilijk vinden om te concentreren. Bij deze oogafwijking heb je een positieve sterkte of oogsterkte plus genoemd.

Hoe lees ik het recept van de opticien?

Nadat je een oogmeting hebt gedaan bij een opticien kun je, als je dit wilt en tegen betaling, het recept mee naar huis krijgen. Deze informatie kan je vervolgens gebruiken om online de geadviseerde lenzen te bestellen. Wel moet je goed opletten waarvoor het recept geschreven is. Een brilrecept is namelijk anders dan een recept voor lenzen. Het is dan ook verstandig om duidelijk aan te geven voor wat voor recept je komt bij de opticien.

Er zal onderscheid gemaakt worden over welk oog het recept gaat. Zo heb je het rechteroog (aangegeven met O.D.) en het linkeroog (aangegeven met O.S.). Daarnaast staat ook de volgende informatie op het recept:

  • Oogsterkte (S, SF of SPH) en/of cilinder (C of CYL)
  • Bij iedere cilinder waarde hoort een as-waarde (A, As, AXI, AXS of AXIS)
  • Pupilafstand (PD) - als dit één getal is, moet je deze door twee delen

Wanneer je het recept van de oog hebt gekregen van de opticien, kan je eenvoudig en een stuk voordeliger dan bij je opticien je contactlenzen bestellen. We garanderen je dat de lenzen die je bij ons bestelt, gemiddeld 40% goedkoper zijn dan bij de opticien. Dat is best een verschil!