Ouderdomsverziendheid, ook wel presbyopie genoemd, is een afwijking aan het oog die kan ontstaan naarmate je ouder wordt. Vanaf je 40e levensjaar kan de elasticiteit van de lens afnemen. De elasticiteit zorgt ervoor dat je beelden scherp kunt stellen. Iemand met ouderdomsverziendheid heeft dus moeite met scherp zien van dichtbij en van veraf, ook wel accommodatie genoemd. De vermindering van de elasticiteit van de les ontstaat doordat de ooglens door is blijven groeien en het aantal cellen in de lens ook toe is blijven nemen. Of je ouderdomsverziendheid hebt, is te herkennen aan de manier waarop je een boek leest of naar je telefoon scherm kijkt. Om de letters of cijfers scherp te kunnen zien, hou je het boek of scherm verder van je af, ook wel het ‘lange arm-syndroom’ genoemd.

Klachten van ouderdomsverziendheid

Naast het wazige zicht, kun je ook last krijgen van hoofdpijn en vermoeide ogen. Ook kun je merken dat er meer licht nodig is om iets goed te kunnen lezen. Al deze klachten kunnen verergeren als je vermoeid bent.

Ouderdomsverziendheid voorkomen of behandelen

Ouderdomsverziendheid komt met leeftijd. Hier valt eigenlijk niks tegen te doen en iedereen kan er op den duur last van krijgen. Wel kun je iets doen om van je wazige zicht, hoofdpijn en vermoeide ogen af te komen. Zo bestaan er contactlenzen speciaal voor presbyopen, die ervoor zorgen dat op alle afstanden weer goed zicht is. Dit soort lenzen worden multifocale lenzen genoemd.