Presbyopie is een oogafwijking waarbij men van dichtbij minder goed ziet doordat de ooglens steeds minder soepel wordt. Dit ontstaat als gevolg van veroudering. Daarom wordt Presbyopie ook wel ouderdomsverziendheid genoemd.

Onscherp zien door ouderdom

Wanneer een oog in ‘ruststand’ staat, is de lens helemaal ontspannen en staat deze afgesteld op verziend. Als een oog moet focussen op een object dat dichterbij staat, trekken de spiertjes achter het oog de lens samen. Hierdoor kun je scherp zien van dichtbij. Bij het ouder worden, wordt het vermogen om van dichtbij scherp te zien verkleind doordat de elasticiteit van deze spiertjes afneemt. Presbyopie ontstaat bij de meeste mensen rond hun 40e levensjaar. Vaak gaan mensen een leesbril dragen of dragen ze contactlenzen die zowel bijziendheid als verziendheid corrigeren. Contactlenzen die zowel bijziendheid als verziendheid corrigeren worden multifocale lenzen genoemd.

Presbyopie wordt vaak verward met verziendheid of hypermetropie. Een verziend oog moet accommoderen waardoor er van dichtbij scherp gezien wordt. Als dit niet meer lukt, of klachten veroorzaakt, spreken we over verziendheid. Dit kan gecorrigeerd worden met een bril of lenzen die verziendheid verhelpen.