Silicone-hydrogel lenzen zijn zachte lenzen die tot vijf keer meer zuurstof doorlaten dan ander soort zachte lenzen. De lenzen zijn gemaakt van een soort plastic, dat gemakkelijk water absorbeert. Dit zorgt ervoor dat de lenzen extra vochtig aanvoelen in de ogen. Bekende fabrikanten die silicone-hydrogel lenzen ontwikkelen zijn:

Voordelen van silicone-hydrogel lenzen

Alle lenzen houden in zekere mate de hoeveelheid zuurstof tegen die het oog bereiken. Wanneer er te weinig zuurstof de ogen bereikt, zullen er klachten ontstaan als rode ogen, opzwellen van het netvlies en vertroebeling van zicht. Op langere duur kan dit zelfs zorgen voor ooginfecties. Silicone-hydrogel lenzen zijn speciaal ontwikkeld om deze klachten tegen te gaan. De lenzen zijn daarom erg geschikt voor mensen die hun lenzen dagelijks lang in hebben. Zo krijgen de ogen voldoende zuurstof binnen en blijven de ogen gehydrateerd de hele dag lang.

Nadelen van silicone-hydrogel lenzen

Bij een kleine groep mensen kunnen er enkele klachten ontstaan bij het dragen van de silicone-hydrogel lenzen. Klachten kunnen onder andere zijn rode ogen, gevoel van ongemak, jeuk en het bewustzijn dat de lens aanwezig is in het oog. Tevens ontstaan deze klachten ook bij het dragen van ander soort lenzen.