Staar is een oogziekte die redelijk vaak voorkomt. Het kan aan een of beide ogen voorkomen. Waar bij de meeste mensen het zicht helder en scherp is, is dit bij een persoon met staar niet het geval. De ooglens vertroebelt waardoor licht niet direct in de ogen valt en wazig beeld hiervan het gevolg is.

Er zijn drie vormen van staar:

  • Ouderdomsstaar
  • Aangeboren staart
  • Staar ontstaan door een trauma of ziekte

Hoe ontstaat staar?

De meest voorkomende vorm van staar is ouderdomsstaar. Deze vorm ontstaat vaak rond het 55e levensjaar. Naarmate we ouder worden, kunnen eiwitten in onze lens samenklonteren, waardoor de lens troebel wordt. Ouderdomsstaar is heel gewoon en kan bij iedereen voorkomen.
Daarnaast kan staar ook erfelijk zijn en op jonge leeftijd al klachten geven. Aangeboren staar hoeft daarentegen niet perse erfelijk te zijn. Het kan namelijk tijdens de zwangerschap ontstaan door een infectie in de buik. Aangeboren staar komt voor bij 1 op de 10.000 baby’s.

Diabetes, roken, alcoholgebruik, ongezonde voeding en te veel zonlicht verhogen de kans op staar. Aandoeningen in het oog, zoals een inwendige oogontsteking, kunnen ook staar in het oog veroorzaken. Evenals bepaalde medicijnen zoals ontstekingsremmers.

Bij een heftig ongeluk kan er een beschadiging aan het oog ontstaan waardoor staar zich eerder kan ontwikkelen.

De behandeling van staar

Staar kan door middel van een operatie verholpen worden. Deze operatie is alleen noodzakelijk wanneer een persoon problemen ervaart in het dagelijks leven. Wanneer er op jonge leeftijd is waargenomen dat een persoon staar heeft, kunnen de ogen gemonitord worden om eventuele verergering tegen te gaan.

Een staaroperatie herstelt het gezichtsvermogen vrijwel volledig. Tijdens de operatie verwijdert de chirurg de troebele lens en vervangt deze voor een kunstlens. De operatie zal altijd bij een oog gebeuren zodat de patiënt nog steeds kan functioneren. Door middel van onderzoek wordt gemeten welke sterkte de kunstlens moeten hebben, waarna de operatie zal plaatsvinden.