Verziendheid wordt ook wel hyperopie genoemd en is de term voor mensen die van veraf alles goed kunnen zien en van dichtbij objecten niet scherp kunnen waarnemen. Wanneer je verziend bent, staat er een + achter je oogsterkte.

Verziendheid ontstaat doordat lichtstralen het oog binnenvallen via het hoornvlies en via de pupil achter het netvlies vallen. Bij mensen met ‘gewone’ ogen valt het licht op het netvlies waardoor er scherp zicht ontstaat. De symptomen van verziendheid zijn wazig zien van dichtbij, hoofdpijn, vermoeidheid en scheelzien.

De oorzaken van verziendheid

Verziendheid kan op twee manieren ontstaan:

  • Het kan zijn dat het oog te kort is waardoor de afstand tussen het hoornvlies en het netvlies te klein is. Zo komen de lichtstralen die door het hoornvlies heen komen, achter het netvlies terecht. Wat zorgt voor slecht zicht.
  • Een andere oorzaak kan zijn dat het hoornvlies of de ooglens te plat is. De lichtstralen vallen achter het netvlies omdat deze niet sterk genoeg worden afgebroken.

Zo voorkom je verziendheid

Er zijn verschillende manier om verziendheid te corrigeren of zelfs tegen te gaan. Zo kun je overwegen om een bril te dragen met een plussterkte. Wanneer je liever niets op het gezicht draagt, kun je kiezen voor contactlenzen. Als je extreme discomfort ervaart, is het een optie om te kiezen voor een laserbehandeling. De oogarts geeft door middel van een laser het hoornvlies weer de juiste vorm.