Wazig zien is het doffer worden van het zicht en het slechter waarnemen van contrasten. Wanneer iemand last heeft van wazig zicht, kan dit als erg vervelend worden ervaren. Het kan plotseling of geleidelijk ontstaan en tijdelijke of blijvende schade veroorzaken. Het kan zijn dat één oog of beide ogen wazig zien.

Er zijn een aantal oorzaken voor wazig zien:

Zo kan een refractie-afwijking zorgen voor wazig zicht. Dit kan bij verziendheid, bijziendheid op astigmatisme bijvoorbeeld. Dit is vaak een geleidelijk proces dat verandert zodra iemand de ogen samenknijpt. Andere oorzaken voor wazig zien zijn droge en natte ogen. Ook te veel of te weinig vocht zorgt ervoor dat je hoornvlies troebel wordt, waardoor je minder scherp kunt zien.
Mouches volantes zijn troebele floaters die door het oogvocht zweven. Hierdoor kun je last hebben van wazig zicht. Wanneer je allergisch bent voor een product, kunnen je oogleden opzwellen en tranen waardoor je vaak ook minder scherp kunt zien. Bij de aandoening staar zien je ogen geleidelijk minder scherp. De oogaandoening kan aangeboren worden of ontstaat naarmate we ouder worden. Deze aandoening kan verholpen worden met een operatie. Hoornvliesaandoeningen als endotheeldystrofie, keratoconus en oogontstekingen zijn ook vervelende oorzaken van wazig zien.

Een manier om wazig zicht te verhelpen is het goed schoonhouden van de ogen door gebruik te maken van oogdruppels en de handen altijd goed te wassen voordat je ze in contact brengt met de ogen.