Er bestaan verschillende soorten zachte lenzen. Deze worden vaak ingedeeld afhankelijk van hoelang je ze kan dragen. De draagtijd van weeklenzen is een week. Dit betekent dat de lenzen nadat deze een week zijn gedragen, vervangen moeten worden. Er bestaan ook tweewekelijkse lenzen, waarbij, zoals de naam al zegt, de lenzen elke twee weken vervangen moeten worden. Sommige tweewekelijkse lenzen kunnen een hele week lang, zowel dag en nacht, gedragen worden. Dit zorgt er dan wel voor dat de draagtijd maar een week is.

Weeklenzen zijn zachte lenzen die gedurende een week of maximaal 2 weken gedragen kunnen worden, dit afhankelijk van het gebruik. Je kunt ze een week lang non-stop dragen, ook tijdens het slapen dus, of 2 weken lang alleen overdag dragen. In het laatste geval is het van belang dat je de lenzen iedere dag goed reinigt voor verder gebruik. Na gebruik gooi je de lenzen weg en gebruik je weer een nieuwe set. Vanwege de hygiëne is het van belang dat je de lenzen tijdig vervangt. Als je van gemak houdt, zijn de weeklenzen een goede keus. Wel is het belangrijk om goed na te lezen wat de kenmerken van een bepaalde lens is. Zo zal het namelijk niet bij elke weeklens mogelijk zijn om ze ‘s nachts in te houden. Ook moet er goed gekeken worden naar de draagtijd van de lens. Daarom is het verstandig om de mogelijkheden van weeklenzen te bespreken met jouw opticien.

Waarom kiezen voor weeklenzen?

Weeklenzen zijn zachte lenzen, waarbij er verschillende soorten lenzen zijn ontworpen. Zo worden de lenzen ontworpen met verschillende materialen, zoals het silicone hydrogel materiaal. Er is dus veel variabiliteit in weeklenzen.

De lenzen worden regelmatig vervangen, waardoor ze hygiënischer zijn dan maandlenzen. Deze frequente vervanging zorgt ervoor dat de ogen gezonder blijven. Weeklenzen zijn meestal goedkoper dan daglenzen.