Als het gaat om onze gezondheid, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de producten die we elke dag gebruiken. Onlangs zijn er rapporten geweest die suggereren dat veel zachte contactlenzen in de VS grotendeels bestaan ​​uit PFAS "Forever Chemicals". In dit artikel zullen we ons verdiepen in het onderzoek en licht werpen op het onderwerp om u te helpen de situatie te begrijpen zonder onnodige angst.

Populaire contactlenzen met hoge niveaus van organische fluor

Testen van 18 populaire contactlenzenmerken vonden hoge niveaus van organische fluor, een marker van PFAS, in elke lens. Hoewel dit bezorgdheid uitte, is het essentieel om op te merken dat de aanwezigheid van PFAS in contactlenzen niet betekent dat ze schadelijk zijn voor dragers. PFAS zijn een klasse van chemicaliën die vaak worden gebruikt om producten waterbestendig, vlekbestendig en warmtebestendig te maken. Ze worden "voor altijd chemicaliën" genoemd omdat ze niet op natuurlijke wijze afbreken en zijn geassocieerd met gezondheidsproblemen.

Chemie van contactlenzen

De chemie van contactlenzen is complex, en hoewel de tests hoge niveaus van organische fluor detecteerden, wat de aanwezigheid van fluoropolymeren aangeeft, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat de lenzen "bijna pure PFAS" zijn. Fluorpolymeren, een type PFAS, zijn zachte plastic materialen die worden gebruikt in wegwerpcontactlenzen vanwege hun gewenste eigenschappen. Deze eigenschappen omvatten zuurstofpermeabiliteit, weerstand tegen bacteriegroei en algehele comfort.

Hoe gevaarlijk is PFAS in contactlenzen?

Er is beperkt onderzoek naar de specifieke gezondheidseffecten van PFAS -blootstelling door contactlenzen, omdat studies naar hoe de ogen PFAS van lenzen absorberen niet zijn uitgevoerd. Het is echter de moeite waard om te overwegen dat de ogen een niveau van deze chemicaliën kunnen absorberen, hoewel fluorpolymeren over het algemeen minder mobiele vormen van PFA's zijn. Het is ook belangrijk op te merken dat er geen studies zijn gedaan om te onderzoeken of de polymeren in contactlenzen eenmaal in het oog of contactverpakking omzetten in gevaarlijke vormen van PFAS.

conclusie

Hoewel de recente onderzoeksresultaten over PFAS in contactlenzen zorgen kunnen uiten, is het cruciaal om het onderwerp met een evenwichtig perspectief te benaderen. Regelgevende instanties hebben weinig gedaan om PFAS -gebruik in producten aan te pakken, en er zijn voortdurende discussies over wat een "essentieel gebruik" van deze chemicaliën is. Als consument is het een uitdaging om jezelf volledig te beschermen, maar je kunt overwegen een gesprek te voeren met je oogzorgprofessional over mogelijke alternatieven. Vergeet niet dat de industrie voortdurend evolueert en er vooruitgang wordt geboekt om de veiligheid en het comfort van contactlenzen te verbeteren. Blijf op de hoogte, raadpleeg uw arts en geniet van de voordelen die contactlenzen bieden aan uw dagelijkse leven.

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!