Veel problemen die ontstaan bij het dragen van contactlenzen zijn niet direct zichtbaar en worden vaak laat door de drager opgemerkt. Daarom is het van groot belang dat iedere drager van contactlenzen minimaal 1 keer per half jaar een oogmeting ondergaat. Je opticien, oogarts of optometrist kan een vroege diagnose stellen waardoor zichtproblemen tijdig worden opgespoord en je ogen gezond blijven. Sinds kort zijn er diverse technieken in ontwikkeling waarmee je zelf een oogcontrole kunt uitvoeren zonder de deur uit te hoeven gaan...

Oogcontrole: De laatste technologische ontwikkelingen

Oogcontrole met je smartphone

Normaliter is er een uitgebreide koffer vol dure meet-apparatuur nodig voor het uitvoeren van een oogcontrole. De Amerikaanse universiteit MIT is bezig met de ontwikkeling van een klein hulpmiddel en applicatie voor je smartphone waarmee je straks je eigen oogcontrole kunt uitvoeren. Omdat de techniek nog in de kinderschoenen staat zal er alsnog een opticien nodig zijn, maar in de toekomst kan dit veranderen. Verwacht wordt dat deze technologie vooral geschikt is voor ontwikkelingslanden waar de dure meet-apparatuur vaak ontbreekt.

Het gaat om het vervangen van de traditionele koffer met lenzen om te bepalen welke oogafwijking iemand heeft. Door een stukje plastic over de lens van de camera op je telefoon te schuiven is het mogelijk om zelf een meting te doen met een daarvoor ontwikkeld programma voor je smartphone. Met een paar klikken is het dan mogelijk om een accurate oogcontrole uit te voeren. De video hieronder laat zien hoe de techniek voor het uitvoeren van de oogcontrole werkt

Online oogcontrole bij je oogarts

Oogkliniek EyeQVision in Amstelveen biedt haar klanten de mogelijkheid om de controles na oogoperaties voortaan via internet uit te voeren. De patiënt hoeft niet meer naar de kliniek in Amstelveen, wat voorheen 3-4 keer per operatie nodig was.

Men krijgt een DinoLite Plus USB microscoop mee naar huis, en kan via Internet enkele beelden van het oog opsturen. De patiënt sluit de DinoLite (> Link) aan op de PC (via de USB-poort) en maakt via MSN of Skype verbinding met de oogarts in Amstelveen.

Volgens oogarts Dr. Versteeg is de DinoLite een uitkomst voor veel mensen. “Normaal laat een patiënt zich voor een controle van vijf minuten ergens uit Nederland door een familielid naar Amstelveen rijden. Meestal gaat dat gepaard met fileleed en tijd in de wachtkamer, om nog niet te spreken van de hoge kosten. Met de DinoLite kan men gewoon thuis achter de computer worden gecontroleerd. Geen wonder dat veel van onze patiënten kiezen voor koop of huur van een DinoLite microscoop.

Oogcontrole met EyeChart

Momenteel is het al mogelijk om een indicatieve oogcontrole uit te voeren op je mobiele telefoon. Het gaat hierbij om de Snellen Eye Chart, de kaart met letters waarmee de opticien kan controleren of je daadwerkelijk beter ziet door het dragen van contactlenzen. Sinds kort kan je deze test ook uitvoeren op je iPhone of Android telefoon. De betrouwbaarheid en bruikbaarheid van deze applicatie valt echter te betwisten. Wil je het toch zelf proberen? Download EyeChart voor: iPhone of Android.

Oefenen van je ogen

Al sinds 1920 is het thema 'beter zien zonder bril' onderwerp van gesprek in de optiekbranche. William Bates beweerde in zijn boek dat met bepaalde oefeningen van oogspieren en geheugentraining, mensen beter konden gaan zien en daardoor zelfs geen lenzen of bril meer nodig zouden hebben.

Om te beginnen zou je onderstaande oefeningen kunnen proberen:

  • Na ieder uur achter de computer of TV neem je 3 tot 5 minuten rust en sluit je je ogen.
  • Terwijl je ogen gesloten zijn masseer je je ogen met je vingers. Maak daarbij ronde bewegingen. Druk niet te hard!
  • Nu je ogen ontspannen zijn, open je ze weer.
  • Focus op een klein object in de verte (15 tot 30 meter). Doe dit een paar minuten lang en herhaal dagelijks.
  • Na de focus op een object in de verte, laat ze even rusten.
  • Kijk naar een lege muur en probeer met je ogen simpele vormen te tekenen, zoals vierkant, cirkel en driehoek.
  • Neem daarna weer even rust en sluit je ogen 1 minuut.

Voor meer informatie kun je kijken op de website van Eye-Tools. Bedenk wel dat deze technieken niet zijn bewezen en zich in de hoek van 'alternatieve geneeswijzen' bevinden.

Mobiele apps voor je ogen

Op dit moment zijn er enkele apps die je helpen bij het gebruiken van je ogen zonder bril. Voor mensen die behoefte hebben aan een leesbril zijn twee apps beschikbaar:

- Magnifier (vergrootglas, zodat je tekst goed kunt lezen zonder bril)
- Leesbril-app.

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!