Bij de opticien, optometrist of oogarts heeft u mogelijk gehoord over deze drie begrippen. Maar wat betekenen ze? Heb je er altijd één nodig?

Wat zijn "sferische", "torische" en "multifocale" contactlenzen?

Ben je het zat om een ​​bril te dragen, maar wil je toch duidelijk zien? Contactlenzen zijn misschien de oplossing voor u! Met zoveel beschikbare opties kan het echter overweldigend zijn om de juiste te kiezen. Laten we de drie belangrijkste soorten contactlenzen afbreken: sferisch, torisch en multifocaal.

Sferische contactlenzen zijn het meest voorkomende type en worden gebruikt om bijziendheid of verziendheid te corrigeren. Ze hebben een uniforme kromming over de hele lens, wat helpt om het zicht in alle richtingen te corrigeren. Zie ze als de optie "Basic" contactlens.

Aan de andere kant zijn torische contactlenzen ontworpen voor mensen met astigmatisme, dat is wanneer het hoornvlies meer wordt gevormd als een rugbybal dan als basketbal. Deze lenzen hebben verschillende krommingen in verschillende delen van de lens om de onregelmatige vorm van het hoornvlies te corrigeren. Dus als je het zat bent om de wereld te zien in een wazige, wat grijze waas, is torische lenzen misschien de juiste keuze.

Multifocale contactlenzen zijn ontworpen voor mensen met presbyopie, dat is wanneer de natuurlijke lens van het oog flexibiliteit verliest en het moeilijk maakt om zich te concentreren op nauwe objecten. Deze lenzen hebben verschillende voorschriften in verschillende delen van de lens, waardoor op alle afstanden een duidelijk zicht mogelijk is. Ze zijn als het Zwitserse zakmes van contactlenzen - veelzijdig en in staat om elke situatie aan te kunnen.

Dus, of je ogen nu een sferische, torische of multifocale afwijking hebben, er is een contactlens voor jou. Wees niet bang om met uw oogarts te praten en verschillende opties uit te proberen totdat u de perfecte pasvorm vindt. Het is tenslotte om duidelijk de moeite waard te zijn!

Welke andere soorten contactlenzen zijn er?

Contactlenzen hebben een lange weg afgelegd sinds hun introductie in de jaren 1800. Tegenwoordig zijn er verschillende contactlenzen beschikbaar voor verschillende behoeften en voorkeuren. Hier zijn enkele van de andere soorten contactlenzen waar u misschien nog nooit van hebt gehoord:

Zachte contactlenzen: dit zijn het meest populaire type contactlenzen en zijn gemaakt van een zacht, flexibel plastic materiaal waarmee zuurstof door kan gaan naar het hoornvlies. Ze zijn comfortabel om te dragen en komen in verschillende opties, waaronder dagelijkse wegwerp-, tweewekelijkse en maandelijkse lenzen.

Rigide gas permeabele (RGP) lenzen: deze lenzen zijn gemaakt van een rigide, zuurstof-permeabel materiaal dat een betere gezichtscorrectie mogelijk maakt dan zachte lenzen. Ze zijn ook duurzamer en kunnen langer duren dan zachte lenzen. Ze kunnen echter wat tijd nemen om aan te wennen en zijn misschien niet zo comfortabel als zachte lenzen.

Torische lenzen: deze lenzen zijn ontworpen om astigmatisme te corrigeren, een aandoening waarbij het hoornvlies onregelmatig is gevormd, waardoor een wazig zicht veroorzaakt. Ze zijn verkrijgbaar in zowel zachte als RGP -materialen.

Multifocale lenzen: deze lenzen zijn ontworpen om Presbyopia te corrigeren, een aandoening waarbij de ogen hun vermogen verliezen om ons te concentreren op nauwe objecten naarmate we ouder worden. Ze zijn verkrijgbaar in zowel zachte als RGP-materialen.

Gekleurde lenzen: deze lenzen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en kunnen worden gebruikt om de natuurlijke kleur van uw ogen te verbeteren of te veranderen. Ze zijn beschikbaar in zowel voorgeschreven als niet-receptopties.

Welk type contactlens heb ik nodig?

Zodra je het materiaal hebt besloten, moet je het draagschema overwegen. Dagelijkse wegwerplenzen zijn handig en vereisen geen reiniging, terwijl maandelijkse lenzen kosteneffectiever zijn maar dagelijkse schoonmaak en opslag vereisen.

Het is ook belangrijk om uw levensstijl en hobby's te overwegen. Als u veel buiten bent of een actieve levensstijl heeft, kunnen dagelijkse wegwerplenzen of RGP-lenzen een betere optie zijn. Als u lange uren op de computer werkt, kunt u profiteren van lenzen met blauwe lichtblokkeertechnologie.

Uiteindelijk hangt het beste type contactlens voor u af van uw individuele behoeften en voorkeuren. Raadpleeg uw oogarts om de beste optie voor uw ogen en levensstijl te bepalen.

Conclusie

Contactlenzen zijn een geweldig alternatief voor een bril, en er zijn veel opties beschikbaar voor verschillende behoeften en voorkeuren. De drie belangrijkste soorten contactlenzen zijn sferisch, torisch en multifocaal. Sferische lenzen zijn de meest voorkomende en correcte bijziendheid of verziendheid. Torische lenzen zijn ontworpen voor mensen met astigmatisme, en multifocale lenzen zijn voor mensen met presbyopie. Zachte lenzen zijn het populairst en comfortabel, terwijl RGP -lenzen een scherpere visie bieden en duurzamer zijn. Dagelijkse wegwerplenzen zijn handig, terwijl maandelijkse lenzen kosteneffectiever zijn. Torische lenzen corrigeren astigmatisme, multifocale lenzen correct presbyopie en gekleurde lenzen zijn voor cosmetische doeleinden. Het is belangrijk om uw levensstijl en hobby's te overwegen bij het kiezen van contactlenzen. Raadpleeg uw oogarts om de beste optie voor uw ogen en levensstijl te bepalen. Er zijn ook producten beschikbaar, zoals lenzen met blauwe lichtblokkering, om te helpen met specifieke behoeften. Wees niet bang om verschillende opties uit te proberen totdat je de perfecte pasvorm vindt. Duidelijk zien is de moeite waard!

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!