Wanneer contactlenzen voor het eerst werden gedragen, waren ze gemaakt van echt glas, kun je het geloven? Tegenwoordig is de technologie (gelukkig) vooruitgegaan en zijn contactlenzen gemaakt van zachte, comfortabele materialen. Maar toch worden er harde en zachte contactlenzen gebruikt. Wat is het verschil?

Begin van contactlenzen; Wanneer is het begonnen en waar waren ze van gemaakt?

Contactlenzen hebben een lange weg afgelegd sinds hun oprichting. De eerste contactlenzen waren van glas gemaakt en werden eind 1900 uitgevonden. Deze lenzen waren groot en ongemakkelijk, en ze konden slechts kort worden gedragen. In de vroege jaren 1900 werden plastic lenzen geïntroduceerd, die comfortabeler waren en voor langere tijd konden worden gedragen. Deze lenzen waren echter nog steeds niet ideaal, omdat ze niet genoeg zuurstof toelieten om het oog te bereiken.

Tegenwoordig zijn de meest innovatieve contactlenzen gemaakt van siliconen hydrogel, waardoor meer zuurstof het oog kan bereiken. Deze lenzen zijn ook comfortabeler en kunnen voor langere tijd worden gedragen. Het is verbazingwekkend om te zien hoe ver contactlenzen zijn gekomen sinds hun uitvinding, en het is spannend om na te denken over wat de toekomst in petto heeft voor deze technologie. Wie weet, misschien hebben we op een dag contactlenzen die foto's kunnen maken of zelfs informatie kunnen weergeven recht in onze ogen!

Wat zijn harde contactlenzen?

Harde contactlenzen, ook bekend als rigide gasdoorlaterende lenzen, zijn gemaakt van een duurzaam plastic materiaal waarmee zuurstof door kan gaan naar het hoornvlies. Dit materiaal wordt polymethylmethacrylaat (PMMA) genoemd, een soort plastic dat al tientallen jaren in verschillende toepassingen wordt gebruikt. PMMA is een geweldig materiaal voor contactlenzen omdat het sterk, lichtgewicht en bestand is tegen krassen. Het is echter niet zo comfortabel als zachte contactlenzen, die zijn gemaakt van een meer flexibel materiaal.

De geschiedenis van contactlenzen dateert uit de 16e eeuw toen Leonardo Da Vinci voor het eerst het concept van een contactlens schetste. Het was echter pas in de 19e eeuw dat de eerste contactlenzen daadwerkelijk van glas werden gemaakt. Deze vroege lenzen waren ongemakkelijk en vielen vaak uit het oog.

Waar zijn zachte contactlenzen van gemaakt?

Zachte contactlenzen zijn een populaire keuze voor mensen die hun visie willen corrigeren zonder het gedoe van de bril. Maar heb je je ooit afgevraagd waar ze van zijn gemaakt? Zachte contactlenzen zijn meestal gemaakt van een type plastic genaamd Hydrogel. Dit materiaal is zacht en flexibel, waardoor de lenzen kunnen voldoen aan de vorm van uw oog.

Conclusie

Contactlenzen hebben een lange weg afgelegd sinds hun oprichting in de late jaren 1800. De eerste lenzen waren gemaakt van glas en waren ongemakkelijk om te dragen. Technologie is echter vooruitgegaan en nu zijn contactlenzen gemaakt van zachte, comfortabele materialen zoals hydrogel en siliconenhydrogel. Zachte contactlenzen zijn flexibel en voldoen aan de vorm van het oog, terwijl harde contactlenzen zijn gemaakt van een duurzaam plastic materiaal waarmee zuurstof door kan gaan naar het hoornvlies.

De meest innovatieve contactlenzen zijn gemaakt van siliconenhydrogel, waardoor meer zuurstof het oog kan bereiken en ze comfortabeler maken om langere tijd te dragen. Het is interessant om na te denken over wat de toekomst in petto heeft voor deze technologie, en er zijn al producten beschikbaar die kunnen helpen bij de behoeften van de visiecorrectie.

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze periodieke update met kortingen en tips en trucs en krijg een korting van € 5 op je eerste bestelling!